lauantai 3. kesäkuuta 2017

Nose Work kokeessa

Epävirallisessa vielä tällä kertaa.. Taas itse kun järjestää niin saa mitä haluaa :D Tänään möllit ja elokuulle ja lokakuulle laittelen viralliset näille leveysasteille. Tämä laji vaatiikin "muutaman" kokeen järjestämisen kun virallisiin saa osallistua vain yhdellä koiralla. Että vähintään kuusi koetta on käytävä jotta molemmilla koirilla olisi koulutustunnus NWF1.. (Jos olen oikein ymmärtänyt lajin koulutustunnuksen merkitsemisen..)

Asiasta tietämättömille tähän alkuun pieni tietoisku. Nose Workissa koira etsii sille merkitykselliseksi opetettua hajua. Ykkösluokassa hajuna on eukalyptus. Tähän ei käy saunatuoksut tai karkit vaan Nose Workissa käytetään ainoastaan tähän tarkoitukseen tehtyä hydrolaattia.
Nestemäistä ainetta tiputetaan pipetillä yksi tippa huonekalutassuun ja piilotetaan halutulle alueelle/paikkaan. Kokeessa osioita on neljä: laatikkoetsintä (Ykkösluokassa 12-25 laatikkoa, joista yhdessä on haju), sisätilaetsintä (nimensä mukaisesti sisätilassa suoritettava etsintä, tässä kokeessa kentällä oleva pieni mökki), ulkotilaetsintä (ulkona tapahtuva etsintä, tässä tapauksessa mökin terassi) sekä ajoneuvoetsintä (tänään haju oli piilotettuna päältäajettavaan ruohonleikkuriin). Haju pitää löytää parin minuutin sisällä ja koiran on ilmaistava löytö ohjaajalle. Ilmaisutapa on vapaa. Ohjaaja nostaa käden ylös löydön merkiksi ja tuomari kertoo onko löytö oikein vai väärin. Väärä löytö on 0 pistettä, oikea löytö 25 pistettä. Lisäksi erilaisista asioista voi saada 1-3 virhepistettä. Ja tietenkin on myös hylkääviä virheitä. Kolme 100 pisteen tulosta korkeintaan kolmella virhepisteellä tarkoittaa tulosta ykkösluokasta. Tämän jälkeen koira saa koulutustunnuksen ja siirtyy seuraavaan luokkaan. Tässä se on näin lyhykäisyydessään. Jokainen kiinnostunut voi lukea lisää osoitteesta www.noseworkfinland.com

Mutta asiaan! Tänään siis Nose Work mölli kokeissa Seinäjoella. Ennakko-odotukset oli seuraavanlaiset: 1. Herttaa on melko turha kokeeseen edes viedä, mutta otetaan nyt joukkoon. Viime aikojen treenit on olleet vähän huonoja ja juoksut ja viime viikon "synnytys" tekevät tepposensa koiran olemukseen. Ei suuria odotuksia, mutta mennään nyt, kun ilmotettu ja maksettu on. 2. Martta selviytyy hienosti. Vain laatikot hieman arvelutti, kun niitä ei olla nyt lähiaikoina kauheasti treenattu. Mutta muut osiot selvittää heittämällä!

Kuinka väärässä olinkaan. Palkintokuvassa poseeraa ihan eri koira kuin luulin. Hertta oli aivan loistava ja Martta, voisiko jopa sanoa, ihan paska.
Hertta suoritti kaikki osiot todella upeasti. Hienoa työskentelyä ja hienoja löytöjä ja mallikkaat tuijotusilmaisut. Hertta ilmaisee jäämällä tuijottamaan oikeaa kohtaa kuin patsas. Ei mitään ongelmaa. Täysillä pisteillä läpi. 4 löytöä, 4 kertaa 25 pistettä eikä yhtäkään virhepistettä. Aikaahan Hertalla aina vähän kuluu. Kuten ennenkin on todettu, niin Hertalla ei ole tässä maailmassa mihinkään kiire, ei ikinä. Ja tämänkin se suorittaa omalla tyylillään. Kolme täyden sadan pisteen suoritusta nähtiin tänään, joten Hertta päästeli kolmanneksi kun tasapisteissä ratkaisee aika. Voittajalla 2min2sek kokonaisaika kaikista osioista, toisella 2min 23sek ja Hertalla 4min 46 sekuntia. Olin kyllä onnellinen Hertan suorituksesta. Se veti hienosti ja näytti mistä sen nenä on tehty! Sitä ei haitannut outo ympäristö, ei yleisö, ei tuuli, ei lämmin keli, ei pitkä päivä, ei mikään. Se vaan teki sen mitä sille on opetettu ja teki sen tyylillä.

Martta kyllä yllätti kans, mutta negatiivisessa mielessä. Martta on treeneissä ollu varma. Löytää aina nopeasti ja ilmaisee hyvin, oli osa-alue sitten mikä hyvänsä. Tänään se ei sisätilassa osannut ilmaista, eikä ulkotilassakaan. Laatikoilla se oli selkeästi jäljestämässä, ei nosettamassa. Vain ajoneuvoilla Martta esitti sitä tasoa mitä se esittää treeneissä. Hieno etsintä ja työskentely, nopea löytö ja hyvä ilmaisu. Vasta viimeisellä osa-alueella se oikeastaan huomasi että mitä lajia ollaan tekemässä.

Hertan treenilista on mun yllätykseksi melkoisen lyhyt, mutta Martan sitäkin pitempi. Ensinnäkin sille täytyy tehdä nyt joku merkki milloin ollaan nosettamassa. Nose Workissa monet pitää näitä "nenä töissä"-liivejä. Samanlaiset liivit kuin palveluskoirakokeissa on koiralla joka työskentelee irti, mutta nämä ovat vihreät liivit. Aion kokeilla miten Martta ehdollistuisi noihin liiveihin. Aiemmin en ole uskaltanut tätä kokeilla, ettei sekaannu esineruudun kanssa, mutta enää ei sitä vaaraa ole joten liivit päälle tästälähtien aina Nose Work treeneissä. Toinen treeniä vaativa asia on nurmialusta, se saa jälkimoodin päälle. Huomasin tehneeni aina vain hiekalla tai asfaltilla laatikkoja. Ja muuten nyt mennään hieman takapakkia ja palkitaan nopeampaa löydöistä että saadaan koiraan taas itseluottamusta että on löytänyt oikein ja katsotaan sitten taas sitä ilmaisua uudelleen. Ja kolmanneksi: muiden kun mun laittamia piiloja. Se vaikuttaa tähän koiraan paljon että mä en olekaan laittanut sitä hajua vaan joku muu. Ja viimeiseksi.. Meillä treenataan tätä tästä eteenpäin aina narussa. Treenaan aina irrallaan kun se on mukavampaa ja kokeessa pitää olla koira kytkettynä. Oon mä sen tienny mutta en vaan oo viittyny. Nyt on treenattava koira kiinni, että se tottuu olemaan kiinni haistellessaan. Uskon, että tämäkin häiritti Marttaa tänään. Molemmilla yllätyin positiivisesti siitä miten hyvin ne jaksoi koko kokeen. Ei väsymisen merkkejä kummallakaan.

Sitätila etsinnässä Martta lähti hienosti liikkeelle mutta etsiminen kesti ja kesti. Se haisteli intensiivisesti oikeaa paikkaa mutta ei ilmaissut niin en tohtinut huutaa löytöä. Haisteli myös toista paikkaa enemmän kuin muuta mökissä ja ajan ollessa loppumassa jompi kumpi noista paikoista oli vain valittava kun koira ei ilmaissut ja tietenkin valitsin sen väärän. Sama juttu ulkona. Paria kohtaa koira haisteli enemmän ja taas oli tehtävä valinta kun koira ei ilmaissut. Ja taas valitsin väärin. Molemmissa annoin sen jatkaa kuitenkin asian loppuun vaikka tulos olikin jo nollilla ja sen jälkeen se molemmissa meni oikeaan paikaan ja ilmaisi oikean kohdan... Laatikoilla koira oli ihan paska. Ei kunnolla edes haistellut laatikoita vaan maata. Kyllä pisti vihaksi. Yhtä punaista matkalaukkua kuitenkin haisteli enemmän kuin muita niin heitin siihen löytö huudon ihan vaan arvauksena ja eihän se se ollut. Taas jatkoin kuitenkin homman loppuun asti ja sitten se oikea sieltä löyty ja ilmaistiin.. Viimeisenä oli ajoneuvoetsintä ja siinä nähtiin se oikea Martan taito. Lähetyksessä jo koira hereillä erilailla kuin muissa. Heti kun pääsi haistelemaan ajoneuvoa niin oli terävästi töissä, teki nopean löydön ja hienon ilmaisun maahanmenemällä.

No nää ei oo koneita nää mun harrastuskaverit niin aina voi sattua ihmeellisyyksiä. Leuka rintaan ja kohti uusia treenejä. Möllit ajoi juuri sen asian mitä halusinkin. Sain testata miten mun koirat toimii Nose Work kokeessa. Vastaus saatu, treenilista tehty ja nyt alkaa treenit kohti elokuun virallista koetta. Pitäisi vaan päättää kummalla menen.. Se oli aiemmin itsestäänselvyys, nyt se ei enää olekkaan.. Lokauussa sitten toisella..

Hertta 3/10 ja Martta naurettavasti viimeinen :D
Martta lähdössä ulkoetsintään

Martta ja ulkoetsinnän väärät tuulet

Ja palkkaakin lopulta tuli..

Martta laatikoilla

Martan päivän ainut kunnon löytö..

Palkitut, Hertta mukana kuvioissa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti