tiistai 25. huhtikuuta 2017

Jälkikausi on viimein täällä!

Viimein on jälkikausi avattu! Toissaviikolla käytiin ensimmäisen kerran. Aina vähä jännittää, että millaisesta tilanteesta lähdetään tauon jälkeen matkaan. Varsinkin kun Martta jäi syksyllä niin hyvään pisteeseen. Marttaa tehdään tällä kaudella nyt tosissaa kohti FH koetta.

Ensimmäiset jäljet oli ihan lyhyet. Varmaan 150 askelta per koira, ruokaa paljon ja vain 45 asteen kulma ja esine lopussa. Näytti heti kärkeen siltä että ei huolta kummallakaan lähteä tälle jälkikaudelle.

Todelliset testijäljet peltoon muutamaa päivää myöhemmin oli molemmille n. 400 askeleen pituiset, kolmella kulmalla ja kolmella esineellä. Tuuli oli aivan jäätävän kova, erotellaan jyvät akanoista heti kauden alkuun. Tulee totuus heti päin naamaa. Kolmen vartin vanhenemisaika Hertalle ja tunti Martalle. Ja ohjaaja katseli odotellessaan autossa katsomosta salkkareita ;)

Hertta jäljesti alussa hienosti mutta loppua kohti alkoi mennä jäljen sivussa ja tästä syystä keskimmäinen esine jäi mun noukittavaksi. Ilmaisut oli muuten kunnossa ja kulmatkin siedettävät. Ruokaa molemmilla oli alussa enemmän ja väheni reilusti mitä pidemmälle mentiin Martta veti ku juna. Heti tällä ekalla treenillä. Yks kulma sillä meni vähä pitkäksi mutta ei koiran mittaa enempää ja siitä käännös oikeaan suuntaan. Ilmaisut oli kunnossa.

Hyvillä mielin lähden tälle jälkikaudelle. Hertan mejäkautta ei ole vielä avattu, sen aika saattaapi olla viikonloppuna. Vaikka treenimättä siinä on ennenkin yhtä pistettä vajaa täydet haettu kokeesta..

Rallytoko tohinoitten jäätyä tauolle kokeen jälkeen on tällä hetkellä meneillää jälkiviikko. Oon oikeen suunnitellu miten viikon treenit tehdään.
Maanantaina on testissä harhat. Keskiviikkona pitkä vanhenemisaika ja kulmat. Sunnuntaina aiheena on pitkä ja tylsä jälki, koetellaan vähän kestävyyttä.

Maanantain treenit on pidetty. Kaatamalla satoi tunnin ennen pellolle menoa, mutta kuin tilauksesta sade loppui ku alettiin jälkiä tarpomaan. Mutta märän kelin treenit siis. Pelkkää suoraa vajaa 200 metriä ja siitä neljä harhaa yli, reilu puolitoista tuntia taisivat ehtiä vanhenemaan. Hertta teki toiseksi viimeisellä harhalla todella hienon kulman :D Se ei ihan ollu tarkoitus... Ja alussa sillä tuli lapsuus mieleen.. Potki ja pyöri niinku olis ollu muurahaisia housuissa. Lopetti se sen ku tajus olevansa tyhmä ja ymmärsi että ainuttakaan muurahaista ei märässä pellossa ollut. Martta jäljesti ku juna koko matkan tarkisti kaksi viimeistä harhaa, mutta vain tarkisti ja jatkoi eteenpäin omaa jälkeä pitkin.

Keskiviikkona jälki on lyhyt ja helppo. Ja todennäköisesti ilman ruokaa. Vanhenimisaika ja kulmat  on treenin aihe. Jäljen teko, kotiin ja kolmen tunnin päästä takaisin jäljelle. Sunnuntaina otetaan aiheeksi pitkä ja tylsä jälki. Kysellään vähän koiran jaksamista. Nämä ku on kaikki testattu niin tietää mitä pitää alkaa treenaamaan. 2.5 ja 16.5 on peltojälkikoulutusta hyvässä opissa niin ompa siihen mennessä katsottuna erilaisia aiheita läpi. Mä kyllä tiedän mitä Martan kanssa pitäis alkaa tekemään.. Pitääs tohtia pitentää sitä liinaa... Mutta ku ei meinaa tohtia. Hertan kanssa olen suuresti ihmetellyt miten tämän koiran jäljestys on huonontunut paljon. Toissa kesänä se oli koekunnossa, nyt ei voisi ajatellakaan sellaisia.

Lainakoirakin laitettiin vissiin parin kauden tauon jälkeen pellolle. Odotukset ei ollu kauhean korkealla kun pienenä sen vauhti oli ihan älytön eikä siihen ollu oikeen mitään toimivaa konstia millä se rauhoottuus pellolla. Mutta halusin kokeella. Josko tästä olisi apua myös omistajan mejä jäljestykseen kun koira oppisi hieman tarkempaa ja rauhallisempaa työskentelyä pellolla. Koira yllätti todella positiivisesti. Kahdella liinalla pannasta ajaessa koiran vauhti ei päässyt huonoihin lukemiin ja ohjaaja pystyi pitää koiran rasassa rikkomatta itteään. Tuli sellaanen tunne niinku olis hevosen selässä ollu ku veteli puolipidätteitä liinoista molemmin käsin matkan varrella. Mutta todella hyvin koira työskenteli nyt ja pysyi hyvin rasassa kahdella liinalla.

Ai että, kyllä on kova into jäljestää talven jäljiltä. Toivon mukaan nuorempi Eigen on tänä syksynä koekunnossa.. Aika näyttää..









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti