keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Koiraharrastuslajien kirjo ja arvostus

Ajatus avautua tästä aiheesta lähtee ihan puhtaasti eräästä somessa näkemästäni törkeästä Rallytokoa vähättelevästä viestistä, joka sai niskakarvat pystyyn.

En ymmärrä miksi jokin toinen laji pitäisi olla arvostetumpi kuin toinen. Pääasia kai on että koiralla harrastetaan. Että se saa aktiviteettia ja mieleistä tekemistä. Mieluiten sellaista mihin se on luotu.

On totta, että minuakin harmittaa kun en voi harrastaa pk lajeja, niitä mieluiten tekisin, ne kiinnostavat minua eniten. Ei se silti tarkoita että tämän hetken lajini olisivat jotenkin huonompia lajeja. Kaikissa lajeissa on omat vaikeutensa. Kaikissa sitä koiraa täytyy kouluttaa, jotta se suoriutuu tehtävästään, oli se sitten mitä tahansa.

Useimmiten nämä Rallytokon halveksijat eivät ole itse kokeilleet lajia. Myönnän, itse Rallytokoa aloittaessani pidin sitä helppona lajina, mutta halveksunut en ole koskaan. Ajattelin että tuosta on helposti koularit tehtynä, mutta kuinka väärässä olinkaan. Toki se hieman helpompaa oli ekaan kokeeseen mennä koiralla jolla jo oli taustalla bh ja toko mutta ilman niitden tekoa olis kyllä tarttenu treenata reippaasti.

Varsinkin avoimen luokan jälkeen, voittajaan treenatessa, menee usein sormi suuhun, olitpa miten etevä kouluttaja tahansa. Esimerkiksi seuruun siirtäminen oikealle ei ole mikään läpihuutojuttu puhumattakaan siitä miten nopeasti vaikeatkin tehtävät seuraavat radalla toisiaan. Koitappa tehdä vaikka kaikki tokon jäävät liikkeet kolmen metrun välein ja niistä kolmen askeleen päästä heti kiertäminen ja ruutu seuraavien kolmen askeleen päästä.. Radalla on osattava yhtäaikaa keskittyä kyltteihin, koiran tekemiseen, itseen ja sääntöihin jotta teet asiat oikein. Helppoa? Kannattaa kokeilla ennenkuin lähtee arvostelemaan.

On olemassa monenlaisia koiralajeja ja kaikkiin niihin sopivia koiria. Agiliitäjä harvoin ottaa ajokoraa ja metsästäjällä harvemmin näkee bichon ftisetä.. Lähes kaikilla roduilla on alunperin ollut olemassa jokin käyttötarkoitus. Ikävä kyllä ihminen sitä hieman pilaa, mutta se onkin kokonaan toinen aihe. Jokainen laji on omalla tavallaan arvokas ja jikainen harrastaa sitä mihin omat ja koiran rahkeet riittää. Ja jis koira jostain syystä ei käy lajiin johon se on luotu, voi sillä tehdä muita lajeja. Ajokoirallakin voi rallytokoilla ja saksanpaimenkoiralla tehdä mejää, jos se on koiran ja ohjaajan mielestä mukavaa ja koira on siinä "kotonaan".

Olkaamme iloisia että jokaisrlle koiralle löytyy laji ja jokaiselle ohjaajalle se itseä kiinnostavin. Jokainen laji on arvokas, ei vain se oma. Ja kaikessa tärkeintä on yhdessä tekeminen, koiran luontaisten taipumusten hyödyntäminen ja harrastaminen.

Ja loppuun pieni ajatuksenaihe jota olen usein miettinyt... Miksi kaikilla käyttökoirilla ei ole muotovalion arvon vaatimuksena kkoetulos rodunomaisesta lajista? Eikö näistä roduista ole rodunomaisiin lajeihin vai mikä tässä on ideana? Onneksi minun rodussa vielä tällainen vaatimus on.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti