lauantai 3. helmikuuta 2018

Hilijaasta on..

.. eikä ainoastaan blogissa vaan koko koiraurheilun saralla. En oo koskaan ollu näin laiska treenaaja kuin tänä talvena. Hallille ei jaksa ajella ja ryhmätreenit tuntuu aina liian pitkiltä. Niimpä on pitkälti tehty treenit jossain tasaisella alustalla lapsien harrastus-kuskausten välillä harrastuspaikkojen lähellä lapsien hakuaikaa odotellessa. Tai kotipihassa. :D Kyllä nekin tulosta on tuonut. Eteenpäin on rallyn mestariluokan liikkeissä menty mutta tekemistä on vielä. Paljon!! Nyt olisi aika ottaa itteään niskasta kiinni ja alata treenaamaan tosissaan jos aikoo olla rotumestaruuksissa lokakuussa jonkinlaisella tulostasolla. 

Lunta on nyt ollut mukavasti ja on käyty paljo sielä rämpimässä ja mettälenkeillä juoksemassa. Pitkiä remmilenkkejäkin on tehty ihanissa pakkassäissä. Kyllä talven pitää olla talvi eikä sellanen luistinrata kuin viime vuonna. 

Mettälenkillä nauttiin niin koirat kuin ihminenkin.


Ollaan me käväästy tammikuun aikana Jari Kantoluodon tottelevaisuus koulutuksessa kuuntelijana (tiedän nyt täsmälleen teoriassa miten mun seuraava koira koulutetaan), Krista Karhun rallykoulutukseen pääsimme vihdoin ja sehän oli juuri niin hyvä kouluttaja, kuin olin ajatellutkin. Ja tänään käväästiin toteamassa EP Rallytoko CUPin ensimmäisessä osakilpailussa että mestariluokan jutut ei ole vielä niin hyvin hallussa kuin pitäisi. 

Kantoluodon puhuessa koiran kouluttaminen kuulostaa niin yksinkertaaselta. Sosiaalisuus, ympäristö,kontakti, luopuminen ja tekniikka. Älä anna koiran olettaa vaan laita se keskittymään mitä pyydät. Ensin pitää osata taito, sitten mukaan tulee käsky. Palkka tulee vain toiminta-alueella työskennellessä, ei ylä- eikä alapuolelta. Ja niin edelleen... Yksinkertaisia neuvoja. Ja sitte vaan töihin :D

Krista Karhu oli tosi miellyttävä kouluttaja. Se näki heti missä mättää ja puhui selkokielellä ja tiesi aina mistä puhuu. Just niin taitava kun olin ajatellutkin. Martan kanssa tehtiin siellä edessä peruutusta, oikealla puolella oikeaan kääntymistä sekä jäävää istumista. Edessä peruutus tulee kuulemma kyllä treenillä valmiiksi. Ja oonkin saanut sitä nyt todella hyväksi. Oikealla pyllyn käyttö on vielä vaiheessa. Sitä meidän täytyy treenata vielä paljon jotta on sillä tasolla millä vasemmalla. Jäävässä istumisessa koira ei aina tiedä mitä liikettä odotetaan ja se on nyt ratkaistu sillä että siinä tulee aina samanlaiset merkit. Reppana ei voi tietää mitä akka pyytää ku ei pyydä aina samalla tavalla. Mutta aina ne merkit ei onnistu.

 Merkille lähetys treeneissä maneesilla tammikuussa. Tämä oli liikkeitä jotka Martta opi äkkiä. Hertalle jo vanha tuttu..


Tämän päiväiset rally epikset. EP Rallytoko CUPin ensimmäinen osakilpailu. Meni aika pitkälle juuri kuten ajattelinkin. Rata oli todella vaikea! Kukaan mestariluokan osallistujista ei saanut tulosta radalta. Meillä se kyllä oli lähellä. Kun mä vaan olisin siinä yhdessä liikkeessä varmistanut että koira istuu oikealla sivulla ennen kuin lähdin liikkeelle. Vaan empä varmistanut. Oikealla puolella pysähtyessä perusasentoon automaattisesti meno ei ole ollenkaan niin varmaa kuin se on vasemmalla. Radalla oli paljon liikkeitä jotka ovat meillä vielä täysin treenausasteella. Lisäksi siellä oli liike jota en ole muistanut harjoitella aikoihin.. Koira ei ollut kokoaikana kisapaikalla sellaisessa vireessä kuin se parhaimmillaan on ja osaa olla. Se oli jotenkin vaisu. Huomenna on hieronta ja muutaman viikon päästä hermoratakäsittely, jos mielentila on fyysisistä syistä johtuvaa niin se puoli pitäisi kohta olla kunnossa. Jos se on nyt koulutuksellinen niin siihen ei taida auttaa kuin treeni. Nyt tulee niin paljon uutta opittavaa kokoajan koiralle ja epäonnistumisiakin siellä välissä, se syö itsetuntoa ja jo se voi johtaa siihen että koiran tila ei ole niin hyvä kuin voisi olla. 

Rata oli tänään tosiaan vaikea. Ja kyltit numero 5-18 tehtiin oikealla. Vaivaaset 13 kylttiä putkeen oikialla.. Ja ratapiirroksen nähtyäni tiesin että ei tulla saamaan tulosta. Siellä oli sellaisia asioita joita ei olla harjoiteltu ollenkaan tarpeeksi. Ja sitte kuitenkin se tulos oliskin tullu jos olisin kattonu sen yhden pirun istumisen sellaisesta liikkeestä joka me osataan kyllä! Ne vaikiat ei olisikaan vieny meiltä tulosta. Harmittaa.. Ja se käytösruutu.. Seisominen oikealla puolella. Muutaman kerran ollaan vasta treenattu seisomista käytösruudussa, eikä kertaakaan oikealla. Meinas vetää sanattomaksi ku koira teki sen! Se seisoi kolme minuuttia. Jossain kohtaa sanoin koiralle hyvä, siitä se luuli että no kiitos joko riitti. Peruutti puoli askelta ja olis menny ehkä istumaan mutta toistin seiso-käskyn niin jatkoi seisomistaan. Tästä oon kyllä onnellinen!

1. Istu-askel oikealle- istu : Tämä nyt on niin varmaa. Vielä ku saataas oikialla tämä samanlaiseksi. Pitkä on vielä tie siihen
2. Hyppy : No problems
3. Pujottelu : Eipä hätää
4. Liikkeestä maahan, kierrä koira : Mitä ihmettä! Mä kattelen usein treenattavat liikkeet kylttejä selaten ja tämä on mennyt ihan täysin ohi! En oo aikoohin tehny jäävää maahanmenoa, seisomista ja istumista kylläkin. Ihan mun moka. Piti uusia. Jäi seisomaan ekalla kerralla. -3 uusi.
5. Molemmat oikeaan täyskäännös: Tämäkin oli meille joskus vaikeaa. Ei ole enää :)
6. Käännös oikeaan (oikealla) : 90 asteen käännökset oikealla on jo hyviä
7. Istu-Askel vasemmalle-istu (oikealla): No tämä meillä on ihan kesken. Ei toimi. -10 tvä
8. Seuraten kolme askelta peruuttaen (oikealla) : tämä on kans niitä mikkä meillä on ihan vaiheessa. On se jännä miten koira näkee saman liikkeen toisella puolella tehtynä niin erilailla. Vaikka tämäkin on vasemmalla hyvä niin oikealla ihan vaiheessa. MUTTA uusittuani se toinen yritys oli jo vähä sinnepäin, vino vain. -3 uusi, -3 tvä
9. Oikea täyskäännös, kiertäen siis (oikealla) : Me ollaan opittu tää! Tää oli vielä kk sitten ihan alussa. Että kyllä me opitaan nuo muutkin!
10. Istu, käännös vasemmalle (ohjaaja poistuu, koira jää) sivu (oikealla): Tässä se meidän tulos meni. Tää me kyllä osataan. Mutta koiran vire ei tosiaan ollu tänään ihan parhaimmillaan niin se oli vähä epävarma. Ei se mennyt istumaan kun pysähdyttiin. Enkä tätä huomannut. Videolla se näkyy. Se istuu vaan puolittain... -10 tvä
11. 270 käännös vasempaan (oikealla) : Perus juttuja
12. Istu, täyskäännös oikealle (oikealla) : Kyllä me jo vähä ollaan opittu tätä oikealla puolella kääntymistä. Tämä oli ihan hyvä
13. Pyörähdys (oikealla) : Tämäki me ollaan opittu. Kuukausi takaperin ei meinannu ihan mennä. Pyörähdyskin on ihan uus liike ku se tehdään eri puolella.
14. Liikkestä istu, jätä koira (oikealla) : Ei se vielä varma ole tämä liike mutta istui se.. 
15. Liikkeestä kutsu koira (oikealla) : Tässä me ollaan otettu -3 tvä eikä mulla ole hajuakaan että miksi
16. Tunneli (oikealla) : aksaihmisethän tätä manas mutta meille ei mikään juttu. Hyvin on koira hallinnassa niin ennen kuin jälkeenkin putken.
17. Istu, koira eteen, vasemmalta oikealle, istu (oikealla): sen verran se kiihdyttää putki kuitenkin Marttaakin että eteentulo jäi vinoksi.. -1 vino
18. Valkovuokko (oikealla) : Tämä on ollu helppo opetella niiden molemmat oikeaan/vasempaan kylttien jälkeen, ei Martta näe tätä sen kummempana kylttinä, eikä sitä toistakaa kukkaa.
19. Istu, käännös vasempaan, istu : Viimeinkin vasemmalla puolella mutta ei siitä kauaa saanu nauttia ku sitte jo oltiin seuraavaksi maalissa
Maali

Tulos siis MES0, 63 pistettä. ei yhtäkään tulosta meidän luokassa.

Tuomarin kommentti kuitenkin paperissa on :"Tasaisen varmaa menoa" Ja kyllähän se sitä toki olikin vaikka siellä virheitä olikin. Kaikki virheet tosin treeninvähyydestä johtuvia paitsi se yksi, joka onnistuessaan olis tuonu tuloksen ja ainoana tuloksena voiton ja CUP johdon... No saatiin me eres eniten pisteitä :D MUTTa tärkeintä on kuitenkin se että nähtiin meidän taso tässä luokassa vaikealla kisaradalla. Me ei olla vielä valmiita, mutta se oli kyllä tiedossakin. Nyt tarttis kovaa treeniä. 17.3 olis tarkotus korkata virallisesti.. Siihen mennessä on oltava valmis.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti