lauantai 16. joulukuuta 2017

Kisakausi 2017 on purkissa!

Jännittäminen. Parhaimmillaan se tuo kilpailijalle sen oikean yrittämisen palon. Pahimmillaan se pilaa koko suorituksen hajottaessaan pakan täysin. Mitäs sitten kun ei jännitä? Se ei ole hyvä asia vaikka niin voisi luulla. Jos ei yhtään jännitä niin sitä on hieman huolimaton. Ei saa sitä adrenaliinipiikkiä joka tarvitaan, jotta tekee parhaansa. 

Ei jännittäny, ei sitte yhtään. Ja kaikki pistemenetykset radalta menee täysin ohjaajan piikkiin. Aivan idioottimaisia huolimattomuusvirheitä.  Koira oli tämän vuoden kokeiden tapaan mahtavassa vireessä ja tekemisen meiningissä. 

Ohjelmassa oli meidän seuran järjestämät Rallytokokilpailut. Kotihallissa siis. Luokkanahan meillä voittaja ja koulutustunnusta yrittämässä. Tuomarina meille uusi tuttavuus Taru Leskinen. Osoittautui mukavaksi ihmiseksi, mutta kyllä se kaikki virheet silti näki :D Kyllä koira hallille saapuessa tajusi että nyt ei oo kyseessä ihan perustreenit ku paikalla oli niin paljo ihmisiä ja koiria ja häkkejä ja ruokaa jajaja.. Asensin häkin odottelualueelle ja käytin koiran asioillaan. Koira häkkiin ja suorituksia seuraamaan. Olen todennut hyväksi suorituksen lähestymistavaksi ottaa koira esille kun vielä kaksi suoritusta on ennen meitä. Niistä ensimmäisen aikana sytytellään koira, joka tosin ei nykyisin paljoa vaadi. Heti valmis. Ja meitä edeltävän koiran ajan Martta makaa käskyn alla, odottaen pääsyä töihin. Toimii! En oo vielä ikinä keksiny millekkään koiralle sitä juuri oikeaa suorituksen lähestymistapaa, nyt näköjään oon.

Mennäänpä radat läpi. Kilpailusuorituksen lisäksi kun ohjelmassa oli mestariluokan nollakoirana toimiminen.

Lähtö : Koira hienosti hereillä ja valmiina töihin. Sanottakoon myös että olen nähnyt suorituksestani videon ja olen onnellinen. Koira pysyi kontaktissa koko radan seuraamisessa! Kestävyyttä suoritukseen on tänä vuonna tullut kivasti. toivottavasti se näkyy ensi vuonna myös tokossa joka kaivetaan uudelleen esille..

1. Liikkeestä maahan : hyvä nopea maahanmeno ja maasta seuraamaan lähtö
2. Koira eteen, peruuttaen 1-2-3 askelta: Voi äitee sanon minä! Koira tuli eteen hyvin. Sitten minä tyhymä annoon sille väärän käskyn kun lähdin peruuttamaan ensimmäistä askelta. Sanoin seuraa, kun pitäis sanoa tänne. Tästä johtuen koira alkoi katsella reittiä mennä sivulle mutta menikin eteen istumaan mutta ihan tuhottoman vinoon. Ykkösen jälkeen tapaa tulla kaksi, Teijan mielestä ykkösen jälkeen tulee kolme ja peruutin kolme askelta. No tajusin sen onneksi siinä ja uusin tehtävän ja uudella yrityksellä osasin jo antaa oikeat käskyt sekä laskea kolmeen.. Aivan turha -3 pistettä uusimisesta!
3. Istu, seiso, istu : Ei sanottavaa. Koira toimi hienosti.
4. Istu, seiso, kierrä koira: Edelleenkään ei sanottavaa, Seisomiset on koiralla aika varmoja.
5. Spiraali oikealle: Hienoa tekemistä.
6. Puolenvaihto takana: Toimii!
7. Puolenvaihto jalkojen välissä : Toimii tämäkin!
8. Pyörähdys : No problem!
9. Istu, käännös vasempaan, istu: Toistanko itseäni jos sanon että hieno ;)
10. 270 oikeaan: Toimii!
11. 360 vasempaan: Toimii!
12. 360 oikeaan: Toimii!
13. Peruutus kolme askelta : Mitähän tässä tapahtui. Joutuu oikeen miettiä. Meillähän on ollut tässä se ongelma että Martta istuu loppuun ja se on -10 pistettä. Koulutuksessa saimme tuohon kuitenkin hyvän konstin, joka on toiminut ja istuminen on jäänyt pois. Mutta samalla ennen suora peruutus on muuttunut vinoksi, että nyt on treenattava suoruus takaisin. Paperissa lukee -1 vino tuosta hyvästä. Tämä ainut koiralle menevä virhepiste. Mutta siinä lukee myös -1 tvä (tehtävävirhe) ja -3 ov (ohjaajavirhe). Kyllä mä keksin mistä nuo virheet tuli. Mun piikkiin menee nämäkin. -1 tvä tulee siitä kun pysähdyin peruutuksen lopussa katsomaan että koira seisoo. -3ov tulee siitä että käännyin liikaa kun katsoin taaksepäin ja se luettiin liian isoksi vartaloavuksi. Pitänee siis oppia luottamaan siihen että se seisoo lopussa.. 
14. Istu,käännös oikeaan, istu : Ei mainittavaa.
15. 270 vasempaan : Hyvä
16. Puolenvaihto jalkojen välistä: Ei tästä virhepisteitä ole tullut, mutta Jalkojen välistä kun vaihdetaan puolta niin koiran puoleinen ihmisen jalka pitäisi olla takana, tässäpä meillä ei sopinutkaan askeleet ja kun pyysin koiraa menemään välistä niin mulla oli koiran puoleinen jalka edessä. Koira näytti sekunnin murto-osan siltä että niin mitä pyysit, mutta meni se ja pelasti tilanteen :D
17. Istu, koira eteen, oikealta oikealle, istu (oikealla): Voi jeesus. Opettele lukemaan niitä kylttejä ja muistamaan mitä rataantutustumisessa opettelit. Jätin alun istumisen pois ja tein eteentulon suoraa liikkeestä. Huomasin virheeni kun koira oli edessä ja sanoin "uusin". Mutta empäs tyhmä tässä huomannutkaan että -10 ov, joka tuosta virheestä oli jo lappuun kirjoitettu, jää voimaan uusimisesta huolimatta. Eli tein meille turhaan -3 lisää uusimisesta ja olipa sinne sitten ilmestynyt myös -3 ov jota en kertakaikkiaan käsitä että mistä.
18. Molemmat oikeaan täyskäännös (oikealla) : Ei sanottavaa.
Maali
Käytösruutu tehtiin edessä istuen. Juuri sitä edellisissä treeneissä kerrattiin. Vaikka eihän tällä ole ruudussa ollut ongelmaa ennenkään.

Osaava koira, lukee tuomarin kommenteissa. Niinhän se on. Olis ny kirjoittanu että osaava koira jonka tekemistä ohjaaja häiritsee :D

Tulos siis VOI76 (koiralle VOI99) 2. sija. Vain kaksi koirakkoa yhdeksästä sai luokassamme tuloksen. Mutta tulos on tulos ja tällä kertaa se tuotti meille koulutustunnuksen RTK3 ja matkalipun mestariluokkaan. Maaliskuulle asti treenataan ja sitte testataan miten käy, kun Seinäjoella on koe.




Koira pihalle, juomaan, nakkia syömään, loimi päälle ja häkkiin odottelemaan nollakoirakon rataa. Ensimmäisen koirakon radan aikana käytösruutuun ja sama edessä istuminen aiheutti Martassa minua kohtaan hieman paheksuvia katseita."Taasko tätä, tylsää!". Sen jälkeen taas koira häkkiin ja katsomaan miten osallistujat radasta suoriutuu. Kun oli lähellä se kohta että hakisin koiran, katsoin sen häkille päin ja naureskeltiin kaverien kanssa että jos tuo herää suorittamaan niin on kumma. Se oli täydessä unessa häkissään kaiken hälinän keskellä. Mutta kappas vaan, kun menin hakemaan sitä niin se oli niinku ei olisi sinä päivänä vielä mitään tehnykään. Heti valmiina ja hyvässä moodissa.

Mestariluokasta täytettiin meille arvostelulappu ja tulos olis tullu vaikka siellä oli liikkeitä joita ei oikeesti olla treenattu ikänä tai hyvin vähän. Ja se tietenkin näkyi ja vaikutti pisteisiin. Mutta jo tällä treenillä Tulos olis ollu 71p. RTK4 on siis ainakin ihan realistinen tavoite, valioon voi joutua jokusen kisan käydä :D

Käydään nyt sekin rata läpi..


Lähtö: Koira hyvin hereillä
1. Liikkeestä maahan: Ei mainittavaa
2. Koira eteen, peruutus 1-2-3 askelta: Tässä kohdassa lukee, että -1 kontr (kontrollivirhe). ei käsitystä mistä se tuli. Mutta ohjaaja on jo oppinut laskemaan ;)
3. Istu, seiso, istu: Ei mainittavaa
4. Istu,seiso, kierrä koira: ja taas varmaa suorittamista
5. Spiraali oikealle: Vielä tässäkin kohtaa päivää koira jaksaa seurata upeasti.
6. Liikkeestä istu, jätä koira: Tässä kohtaa lukee odotetusti -3 ov (ohjaajavirhe). Hidastin vauhtia käskyä antaessani. ei olla tehty aikoihin liikkeestä istumista niin piti vähä varmistella.
7. Liikkeestä kutsu koira: tätä ei oo taidettu treenata ikinä mutta sieltä se tuli ja löysi oikean seuruupaikan.
8. Pyörähdys: Tästäkin on tullut nyt ihanan varma liike kun se avoimessa luokassa oli aina hieman epävarmaa että mahtaako pyörähtää ollenkaan.
9. Istu, käännös vasempaan, istu: Hienosti sujuu
10. 270 oikeaan: Kuten tämäkin
11. Koira eteen seisomaan, koira peruuttaa poispäin: Tätä on jo jonkin verran treenattu ja aluksi koira ei tajunnut tätä yhtään! Nyt se on kuitenkin se ymmärtänyt, mutta ei mene vielä tarpeeksi pitkää matkaa. Kaks koiran mittaa menee jo hienosti, mutta yksi vielä pitääs mennä lisää. Hyvin meni kuitenkin suoraan! Alussa kun koira pyydetään eteen niin sen ei saakaan istua vaan on jäätävä seisomaan. Tätä ei ole treenattu vielä koskaan joten, meinashan se istua mutta seiso käskyllä nousi ylös. Tästä -1 ja siitä että matka ei peruutuksessa vielä riitä niin siitä tulee -10.
12. Puolenvaihto jalkojen välistä: Nyt oli jalaatkin oikeinpäin
13. Peruutus kolme askelta (oikealla) : Tätä ei ole treenattu vielä koskaan oikealla joten ei menny ihan nappiin :D -10
14. Istu, käännös oikeaan, istu (oikealla): Helppoa
15. 270 vasempaan(oikealla): vielä helpompaa
16. Istu, koira eteen, oikealta oikealle, istu (oikealla):Nyt ohjaaja osasi suorittaa tämänkin oikein kun ei kisaradalla osannut...
17. Puolenvaihto edestä (oikealla):  Tätä on tehty ihan pari kertaa mutta vissiin se oli riittävän hyvä jo nyt kun ei virheitä ropissut
18. Tulppaani: Onnistuu
19. 2 x oikea täyskäännös (kiertäen täyskäännös) (oikealla): Tämä on myös liikkeitä joita ei ole koskaan vielä treenattu. Vasemmalla puolella onnistuu toki, mutta oikealla ei. Mutta ei siitä muuta virhettä tullut kuin -3 uusimisesta. Kyllä se isomilla käsiavuilla tuon sitten meni.
Maali

Hienoa huomata että ei meillä nyt niin hirveästi ole enää tekemistä ennen mestariluokan starttaamista. Uskon että ne on ennen maaliskuuta treenattuna ja voi hyvillä mielin ja realistisin tulostavoittein mennä kokeeseen tuolloin.

Nyt laitetaan pillit pussiin tältä vuodelta. Pidetään joulutauko ja välipäivinä alkaa mestariluokan uusien liikkeiden treenaaminen. 


FH1 BH TK1 RTK1 RTK2 RTK3 Eigen Martha ja hänen apurinsa kiittää kuluneesta kisakaudesta mukana olleita!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti