lauantai 25. kesäkuuta 2016

Yhdistystoiminta...

Juhannuksen kunniaksi hieman erilainen kirjoitus...
Paneudutaas hieman raivostuttavaan, mutta kuitenkin joitakin ihmisiä niin koukuttavaan ja mielipiteitä herättävään yhdistystoimintaan..

Yhdistystoiminta jakaa ihmiset, ei kahteen, vaan useampaan kastiin. Itse olen ollut kovin aktiivinen yhdistystoiminnassa viimeiset kymmenen vuotta. Kalenteri on täyttynyt jos jonkinlaisissa kissanristiäisissä kökkimisestä. Parhaimmillaan istuin kolmessa eri hallituksessa yhtä aikaa ja aina jossain työllistävässä roolissa. Juoksin kokouksesta kokoukseen ja tapahtumasta toiseen ja täytin kalenterini yhdistystoiminnan rajoissa. Tänä vuonna muutin suuntaa. Irtisanouduin kaikista hallituksista, jokaisesta nettisivun ylläpidosta ja muista luottamustehtävistä. En aio ilmoittautua mukaan mihinkään kökkähommiin tai pitää enää säännöllisiä koulutuksia ympäri vuoden. Nooh... On tullut lupauduttua PK SM 2016 viestikokeen ratamestariksi, että se on hoidettava pois. Tästä eteenpäin menen kökkiin jos minulla on aikaa, pidän koulutuksen jossa mulla on siihen motivaatiota, järjestän koulutuksia "oma lehmä ojassa", sellaisia joihin itsekin haluan osallistua. Menen jos ehdin, näitä varten en pyydä vapaata töistä. En enää elä yhdistykselle. Elän itselleni ja laitan oman harrastamisen etusijalle. Olen ollut kovin huojentunut tehtyäni tämän muutoksen.

Yhdistystoiminnassa on paljon samankaltaisuutta, olitpa sitten mukana siinä minkä tahansa asian tiimoilta. Itselläni on kokemusta hevos- ja koirayhdistyksistä. Minun kokemukseni mukaan koirapuolella piirit on pääsääntöisesti helpommat kuin hevospuolella. Mutta mahtuuhan koirapuolellekkin kaikenlaista..

Sanotaan, että yhdistys on yhtä kuin sen jäsenet. Uskallan olla eri mieltä. Yhdistys on yhtä kuin sen hallitus. Facta on, että yhdistyksen hallitus tekee pääsääntöisesti kaiken! Ideoi, toteuttaa ja istuu kökissä kökkien perään. Hallituksen jäsenten lisäksi yhdistyksestä löytyy aina ne pari hullua, jotka lähtee aina mukaan kaikkeen. Minkä ihmeen takia ihmisten yleinen käsitys on, että hallituksen kuuluu pyörittää toimintaa. Ei. Hallituksen tehtävä on kantaa vastuu yhdistyksen toiminnasta, ei tehdä kaikkea työtä sen eteen. Tämän asian kun saisi jotenkin muuttumaan. Tehtäisiin yhdessä siitä omasta yhdistyksestä parempi ja jaettaisiin työmäärää tasaisesti jäsenien ja hallituksen tyyppien kesken. Tätä päivää odotellessa...

Yhdistystoimintaan pätee hyvin sanonta "kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää". Koskaan et toimi niin että asiat menisi kaikkien mieleisesti. Ei vaikka miten tekisit. Koskaan ei onnistu tekemään kaikkia tyytyväiseksi. Puheenjohtaja vuosinani sain palautetta jopa siitä että kerholla on liikaa toimintaa :D Ja pliis, asioista voi olla eri mieltä vetämättä hernettä nenään ja olla ottamatta asiaa henkilökohtaisena loukkauksena.

Yhdistystoiminnassa pyörii mukana monenlaisia tyyppejä. Tässä muutama mieleen tullut esimerkki tapaus..

1. MARTTYYRI
Vuosikaudet yhdistyksen toiminnassa mukana ollut ihminen, joka jaksaa mainostaa miten paljon hän on yhdistyksen eteen tehnyt ja miten paljon aikaa se häneltä vie. Valittaa, kun ei ehdi elämässään mitään muuta, ja silti asettuu joka vuosi ehdolle hallitukseen, yleensä niille "korkeimmille" (lue: työllistävimmille) paikoille. Omasta mielestään pyörittää yhdistystä yksin. Tekee kaiken itse. Ei osaa delegoida, ei luota toisten taitoihin.

2. LUPAILIJA
"Joo mä hoidan sen." Eikä koskaan kumminkaan hoida.Raivostuttavia ja peräänkatsottavia tyyppejä. Näiden ihmisten tehtävälistalla olevat asiat ei valmistu koskaan. Samaa asiaa kysytään tyypiltä kokous toisensa perään ja vastaus on aina sama: "Joo, mä hoidan sen." Näiden hoitamat asiat hoitaa lopulta joku muu tai ne jää ikuisesti idea-asteelle.

3.TEHOMYYRÄ
Yhdistystoiminnan kulmakivet. Jokainen yhdistys tarttee yhden tällaisen. Tyyppi joka oikeesti pyörittää yhdistystä, oli heidän tittelinsä mikä tahansa. Eivät tee itsestään numeroa. Kunhan hoitavat heille kuuluvat hommat ja hoitavatkin nopeasti ja hyvin.

4. KAIKKIALLA OLEVA
En ymmärrä näiden intressejä lähteä mukaan toimintaan. Tyypit jotka menee joka hallitukseen ja hommaan mukaan saamatta kuitenkaan mitään aikaan tai tulemalla koskaan paikallekkaan.

5. KYSYTTÄESSÄ SAAPUVA
Nää ei koskaan ilmoittaudu mihinkään. Ei kökkiin eikä koulutuksiin. Mutta jos otat ja kysyt että tulisitko niin tulevat aina ja hoitavat hommansa hienosti. Miten näihin nyt tulisi suhtautua?Jos kerran voit tulla ja tykkäät olla, miksi et ilmoittaudu itse? Toisaalta.. Nää on just ne tyypit jotka pelastaa sut ku tarvit apua eikä kukaan tuu.

6. ILMOITTAUTUJA
Kaikki kurssit, kökät ja tapahtumat kuulostaa näiden mielestä kivalta, joten ilmoittautuvat aina mukaan. Ajankohdan tullessa eteen, laittavat tekstiviestin viimetipassa, etteivät pääsekään tulemaan. Näiden takia on keksitty "sitova ilmoittautuminen". Perumisen syyt on aina suuria. Kynsi lohkes, eilen satoi joten tänäänkin saattaa sataa, liian kuuma, liian kylmä...

7.KAIKKITIETÄVÄ
Tietää aina enemmän kaikesta kuin muut ja ilmaisee tietonsa tökerösti. Ei anna arvoa toisen mielipiteelle tai työpanokselle.

8. TAIVAANRANNAN MAALARI
Nämä "Elämä on ihanaa"- tyypit ei tuo mitään yhdistykselle. No antavat ehkä positiivista kuvaa ryhmähengestä saapuessaan paikalle, kun hymyilevät leveästi, pitävät kaikista ja juttelevat kaikille tasapuolisesti. Mutta mitään ne ei muista. Ei lupaamiaan asioita eikä kokousten päätöksiä. Kysyvät samaa asiaa moneen kertaan.

9. IDEOIJA
Pää täynnä uusia hyviäkin ajatuksia ja ratkaisuja asioihin. Toteutus uupuu.. Pahimmillaan eivät edes muista mistä puhutaan kun kysyy jostain hänen ideastaan lisää.

10. MUKANA MUTTEI MUKANA
Mikäs näiden intressi on olla yhdistoiminnassa. Halutaan mukaan toimintaan ja yleensä hallitukseen asti. Koskaan ei kuitenkaan osallistuta mihinkään saatika vastata mihinkään, ei säpossa eikä naamakirjassakaan, vaikka siellä muuten kyllä roikutaan.

11. VALITTAJA
 Nää valittaa kaikesta. Siis kaikesta. Liikaa toimintaa, liian vähä toimintaa, vääränlaista toimintaa, vääränlaisia hintoja, huonoja kouluttajia, huonoja tapahtumapaikkoja... Pyytävät paljon, mutta tekevät itse vähän (lue: ei mitään). Kukaan ei oo nähny näitä missään kökässä, ei koskaan. Voidaan jakaa kahteen kastiin: takanapäin valittajat ja suoraan puhujat.

12. VIETÄVISSÄ OLEVA
Vaihtaa mielipidettä sen mukaan mikä on enemmistön mielipide. Eivät omaa omia mielipiteitä, eivätkä viitsi sellaisia miettiä.

Mikä yhdistystoiminnassa sitten kuitenkin niin suunnattomasti vetää puoleensa? Se taitaa kuitenkin lopulta olla se motivaatio lajia kohtaan. Keino vaikuttaa omalla alueellaan rakkaan lajin koulutus- yms. tarjontaan. Ja ennenkaikkea samanhenkinen seura. Yhdistystoiminta ottaa paljon, mutta se myös antaa.

Yhdistystoiminta on vapaaehtoista. Aina pitäisi voida sanoa ei jos ei halua tai ehdi johonkin mukaan. Ilman että siitä tulee jälkipuheita. Vapaaehtoista. Kukin tekee yhdistyksen eteen sen verran kun haluaa ja on resursseja. Ja ne jotka tekee, antakaa niille arvoa. Oikeesti! Kun teille tarjotaan jotain tehtävää tai otatte sen vastaan, miettikää voitteko hoitaa sen sata prosenttisesti. Oikeesti kunnolla, eikä heittämällä. Vapaaehtoista, mutta luvatut asiat pitääs hoitaa.

Vaikka teinkin päätöksen jättäytyä pois aktiivisesta yhdistystoiminnasta, ei minulla ole siitä ainoastaan negatiivisia kokemuksia. Olen saanut siltä paljon. Oppinut uutta, kokenut hienoja hetkiä, tutustunut uusiin ihmisiin, saanut jopa ystäviä. Ja mielenkiinnolla odotan kauanko pystyn olla sieltä poissa vai joko jo ens vuoden alussa vuosikokouksissa istuttuani huomaan istuvani jossain hallituksessa vähintäänkin sihteerinä. Jää nähtäväksi.
Tästä eteenpäin fiilispohjalta ja kalenterin sallimissa rajoissa. Jos joku pyytää mua pitämään jotain, kalenteri antaa myöten ja mulla on motivaatiota, menen kyllä. Yksittäisiin juttuihin. Jatkuvalle vastuulle sanon nyt kiitos ei.

Loppukevennys...
Juhannusneidot ja yks Salama ;)
Jep, menin antamaan tyttärelleni periksi ja meillä asustaa nyt tuollainen. Valloittava otus.

Hertta

Martta

Salama






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti