lauantai 14. toukokuuta 2016

Luonnetestissä...

Ny se on käytynä. Ja aivan oma ittensä oli Hertta-neiti testissä.

Sirunluku ohjelmassa ensin ja sitte hommiin. Tuomarin jutellessa mun kanssa Hertta katteli maisemia. Kyseltiin koiran tekemisistä asumisesta, miten suhtautuu pihaan tuleviin vieraisiin jne. Tuomarin läsnäolo ei kiinnostanu sitä yhtään. Kyllä se sitten kutsusta meni tuomaria kattomaan, käväisi ja lähti omille teilleen. Tuomari pyysi Herttaa uudestaan luokseen ja menihän se taas mutta ei sen tätin läsnäolo sitä kiinnostanu, häntä heiluu mutta kattelee mieluummin maisemia kun seurustelee vieraan kanssa.

Sitten alkoi leikki. Tuomarilla oli isohko keppi ja kyllähän Hertta siitä vähä kiinnostui ku keppi alkoi heilua mutta hyvin rauhallinen oli kuten arvelinkin. Mun kanssa kyllä suostui hieman leikkimään, mutta ei siten kun parhaimmillaan leikkii. Keppi vaihdettiin patukkaan, joskin tosi kovaan juuttipatukkaan, että ei ollenkaan Hertan tyylinen lelu. Hertan mielestä nännikkumi on paras lelu mitä on olemassa niin siihen verrattuna kova juuttipatukka on aika kaukana miellyttävästä. Leikki silläkin kyllä mun kanssa, mutta ei tuomarin.

Leikkimisen jälkeen oli ohjelmassa kelkka. Kelkan liikkuessa koira seisoo hiljaa ja vähäeleisesti mun edessä ja kattoo tulevaa kelkkaa. Vasta kun kelkka on ihan sen edessä niin pakittaa mun taakse omalla tyypillisellä vauhdillaan. Menee kuitenkin sen suuremmin epäröimättä tutustumaan kelkkaan itse ja kävelee sen ohi ku ollaan käyty kauempana heittämässä lenkki ja mennään uudestaan kelkan ohi.

Hertta on sitä mieltä, (ainakin tuollaisessa tilanteessa, oma piha vois olla eri asia kun täällä kuitenkin huutaa melkoisesti kun pihaan joku tulee, ) että jos joku hyökkää niin mamma osaa kyllä itte hoitaa tilanteen ja pitää puolensa eikä hänen tartte siihen puuttua. Jälleen kattoo mun edessä seisten uhkaavasti lähestyvää ihmistä ja kun se on tarpeeksi lähellä niin menee mun taakse rauhassa seisomaan.

Sitte tulee sateenvarjosäikäytys nurkan takaa. Koira säpsähtää mutta ei näkyvästi jää miettimään että mitä tapahtui, ihan lunkisti lähtee kävelemään poispäin ku jätetään sateenvarjo kohta ja lähetään pois. Kun lähestytään uudestaan kohtaa niin kulkee metrin päässä musta ja siitä säikäytyskohdasta, mutta ei se mitenkään jarrutellu menoaan, ihan normaalisti eteni mutta päätti että vähä kauempaa kannattaa mennä.

Sitte tuli se rämisevä tynnyri mäkeä alas takaapäin. Vilkaseehan se taaksepäin ku tynnyri lähtee tulemaan, mutta ku on nähny mikä sieltä tulee niin jatkaa matkaa muina miehinä eteenpäin. Tynnyrin luo tulee ihan normaalisti sitä haistelemaan.

Sen jälkeen mamma viedään pimeään mökkiin johon on tehty sängyistä sokkelo ja laitettu lattialle rapisevia juttua. Istun tuolilla perimmäisessä nurkassa kun pihalle jätetty koira tulee pimeään mökkiin. Toimii mökissä muina miehinä rauhallisesti mua ettien ja löytääkin. On hyvin iloinen mun löytämisestä hyppii päälle ja pussailee :D

Sitten mentiin toiselle mökille, jätetään koira seinään naruun kiinni ja poistutaan itse paikalta. Uhkaavasti käyttäytyvä henkilö lähestyy koiraa. Itse en koiran reaktiota tässä tietenkään näe, mutta kuulemma mun lähdettyä istui alas ja siinä se istui ja katteli kun joku hyökkää sitä kohti. Ei se vissiin osaa ajatella että joku oikeesti tekis sille pahaa.

Tuon jälkeen oli enää ohjelmassa vain laukaukset ja niitä on testattu ennenkin. Ei se niistä mitään tuumaa.

Testin ajan tuomarit hymyilee kovasti koiran äärettömän lunkille olemukselle ja kauniille ruskeille silmille joilla se tuijottaa jatkuvasti, omituisesti käyttäytyviä tätejä.

Suullinen arvostelu mulla on puhelimessa, mutta en saa sitä siirretyksi tänne. Joten kuuntelen itse uudelleen ja kirjoitan kommentit tähän.

Tuomari kyseli oliko koira testissä itsensä näköinen ja olihan se.

Laukauspelottomuudessa ei ongelmaa, laukausvarma.

Luoksepäästävyys.. no, kun se on temperamentiltaankin tosi matala eikä ole kiinnostunut vieraista. Rasti on ruudussa +2a aavistuksen pidättyväinen joka tarkoittaa ujoa koiraa, tuo ei kuitenkaan puhtaimmillaan oo ujo koira mutta sitä ei vaan kiinnosta. 2b hieman pidättyväisessä koiralla on epäluuloa jota tällä koiralla ei ole ja siksi a.

Kovuus hieman pehmeä +1 ja se erikoisosuus on se sateenvarjojuttu tässä. Sehän ottaa heti sen linjan että sateenvarjon kohdalta ei mennä. Temperamentti tulee tässäkin vastaan, ei tee suuria eleitä tässäkään mutta ei myöskään kulje ihan siitä missä sateenvarjo tuli vastaan. Toki kovuutta katsotaan myös läpi testin.

Temperamentti, me mietittiin tätä. Se on +2 kohtuullisen vilkas. Se on lähellä jo +1b hieman välinpitämätöntä. Reaktiot tulee niin viiveellä ja koira on jähmeä. Mutta kuitenkin vielä +2.

Hermorakenne, se ei ole koiran huonoja puolia. Sillä on ihan normaalit arkihermot. Saisi olla hieman ryhdikkäämpi niin saisi sellaisen vaikutelman että kantaa itsensä paremmin. Mutta +1 hieman rauhaton. Ei sillä ole tässä puolessa vaikeuksia. Ja vaikuttaa vielä hermojaan paremmaltakin kun se on niin matalatempperamenttinen.

Taisteluhalu..Rodulla se usein on voimavara, tälle se ei ole. Se leikkii sun kanssa sun mieliksi, ei vieraan kanssa, se pidättyväisyys näkyy siinäkin. Mutta taistelu ei ole koiralle intohimo tai voimavara. Eli lopputulema on -1 pieni. Jos sitä olisi näkynyt muualla radalla niin tulos voisi olla toinen mutta sitä ei päästä kauheasti näkemään.

Puolustushalu.. noh .. Se katsoo niillä ruskeilla silmillänsä ja hyvin hämmentyneen oloisena peruuttaa sun taakse ihmisen hyökätessä teitä kohti. Se on sitä mieltä että sä oot ihan kykyneväinen hoitamaan ne tilanteet. Kiinniollessaankin se omistajan poistuttua istahtaa ja siinä se istuu vaikka mitä tapahtuu. Mutta +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä. Ei sillä ole seinässäkään minkäänlaista halua nousta reagoimaan tilanteeseen.

Toimintakyky kokonaisuutena eli rohkeus vois sanoa. Osiot on tässä siis kelkka ja pimeä huone.Erikoiskokeethan menee hyvin. Kelkalla reagoi omalla temperamentillaan eli hyvin vaisusti ja menee nopeesti tutkimaan sen ilman sen kummempia apuja. Pimeässä se liikkuu rauhallisesti mutta ei mitenkään varovaisesti vaan oman temperamenttinsa mukaisella vauhdilla toimii ja pystyy toimimaan.

Se mihin koiralla olis kaivattu vähän lisää niin ne hyökkäykset ilman muuta, Ylipäätäänn niin kuin taisteluhalua ja temperamenttia enemmän, niin olis tehny siitä ryhdikkäämmän vaikutelman. Kokonaisuutena toimintakyky on +1b kohtuullisen pieni
Miinusta menee siis puolustushalusta ja taisteluhalusta. Ja lopputulema on 108 pistettä.

Ja arvostelu lyhennettynä

Toimintakyky +1b kohtuullisen pieni
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu -1 haluton
Taisteluhalu -1 pieni
Hermorakenne +1a Hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Tulos 119 josta vähennykse -11 lopputulos 108 pistettä

Kuten sanottua, ihan koiran näköinen testi oli. Tunnistan koirani arvostelusta ja siitä miten se paikan päällä toimi. Martan koetta odotellessa.. Sieltä voipi odotella hieman erilaista tulosta..








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti