lauantai 8. elokuuta 2015

Treenikuulumisia

Muutaman päivän takainen pohdinta eri lajeista ja päivien riittämisetä niiden kaikkien harrastamiseen .... No, nyt on käytännössä todettu että lajeja ei voi Martan kohdalla rajata jälkeen ja tokoon. On harrastettava myös hakua.



Aloitetaan kertomus kuitenkin tiistaista. Käytiin Martan kanssa kattelemassa purutreenejä ja tutustumassa maalimieheen. Pahoittelen jo etukäteen, että suojelu on mulle sen verran vieraampi laji että termit voi olla hieman hukassa.. Martta meni molemmilla kierroksilla vieraalle kentälle, vieraaseen tilanteeseen hyvin itsevarmasti ja rohkeasti (mua mukanaan vetäen...). Ensimmäisellä kierroksella maalimies leikitti Marttaa tyynyllä. Koira leikki kyllä, mutta ei niin hyvin kuin mun kanssani. Mutta leikki. Kantoi tyynyä ja kesti vastustusta maalimiehen suunnalta. Kantoi tyynyn autoon asti ja oli sitä mieltä että sitä ei viedä pois kun tiputettuaan sen suusta auton kyytissä olin ottamassa sitä pois. Toisella kierroksella koitettiin aluksi miten sen saa haukkumaan. Maalimies oli kauempana kentällä ja hiipi sieltä meiltä kohti. Kun Martta huomasi lähestyvän miehen se jähmettyi paikoilleen tuijottamaan miestä ja nosti hännän pystyyn. Eikä aikaakaan kun se alkoi haukkua. Se mistä olen ylpeä, on se, että koira hoiti tilanteen itse, seisoi kokoajan omilla jaloillaan. Se ei kertaakaan peruuttanut mun lähelle saatikka taakse hakemaan turvaa. Kerran vilkaisi mua ja jatkoi. Haukkumisen jälkeen leikki paremmin kuin ensimmäisellä kerralla ja suu hiljeni heti kun näki tyynyn. Ei Martasta suojelukoiraa ihan just tuu, eikä se sillälailla haukkunu tai toiminu, mutta mä oon ylpeä siitä miten se tilanteen hoiti.


Maalimiehen mielestä puolen vuoden päästä voi halutessaan koittaa uudelleen jos haluaa. Varmaan koitankin. Mutta lukijoille nyt tiedoksi, että maalimiehellä ei köyty suojelu-ura mielessä, vaan ihan kattomassa miten koira tuollaisessa tilanteessa toimii. Ja kuten sanottu, mä oon tyytyväinen koiran toimintaan.



Keskiviikkona otettiin kotitottikset illalla. Molemmat koirat oli ihan elementissään. Hertta teki ruutua. Juostiin sinne kilpaa jne. Tosi hyvä draivi oli nyt Hertalla kohti ruutua! Jäävät tehtiin kaikkiin samaan seuruupätkään ja toimi! Martta teki seuruuta, perusasentoa ja eteentuloa... Kuinkas muutenkaan.. Tosi hyvin saa jo nostaa käden pois nenän edestä parin askelen ajaksi ja eteenistuminen on lähentynyt tottisillasta saaduilla konsteilla hienosti. Perusasentoon osaa jo pienellä kösiavulla hakeutua mun etupuolelta kiertämällä.



Torstaina viimein oli Martan elämän toiset hakutreenit. Ja esineruutuakin otettiin. Ikävä kyllä ei tuullut taas yhtään että koira olis siitä saanu haun alkutaipaleelleen apuja. Esineruutu treenissä tallattiin kapea kaistale joka toki oli 50 m pitkä. Vein tuttuja esineitä ruutuun neljä ja hain koiran autosta. Menin koira liinassa ruutuun. Martan on täytyny käydä salaa itekseen jossain treenaamassa koska meno oli ihan erilaista kuin edellisellä kerralla. Koiralla oli heti ajatus siitä että nyt täälä on jotain, haisteli hyvin, löysin hyvin ja jokaisen esineen otti heti suuhun ja sai siitä valtavat kehut. Kyllä se tästä lähtee etenemään! Haussa olen samaa mieltä siitä että jossain koira on käynyt salaa treenaamassa. Oli huomattavasti parempi kuin edellisellä kerralla. Ensimmäinen ukkomtehtiin hajunhakua. Avan eri mielialalla ja vauhdilla lähti metsään kuin viime kerralla. Jäljestihän se aluksi mutta kyllä se oppii. Hyvin löysi ukon ja meni rohkeasti juosten ukon luokse. Seuraavat kaksi ukkoa oli tarkoitus tehdä haamuina, mutta toiselle vaati ääniavun. Ei ekalla lähetyksellä löytänyt. Toisella lähetyksellä meni hienosti. Kolmannella tehtiin haamu. Juoksi ukolle hyvää vauhtia ja löysi hyvin.


Nyt on siis todettava että jäljestyksrn lisäksi Martan laji on haku. Ei tullu kalenteriin lisää tilaa.. Innolla odotan mut tästä koirasta tulee.


Tänään on jäljestyspäivä. Pelto on kaks päivää sitten puitu. Aion tehdä Hertalle jäljen vanhenemaan, poistua paikalta ja palata reilun tunnin päästä tekemään Martalle jälkiä jotta saan Hertalle hyvin vanhentuneen jäljen. Saas nähärä.. Kaveriksi saamme toisen uusista maskoteista.. Taitaapi olla 10 vk ikäinen Saku uros. Hakumettällä oli mukana toinen treeniryhmän maskotti, 12 vk ikäinen narttu, niinikään Saku. Ihana seurata vierestä mitä näistä tyypeistä tulee!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti