torstai 20. elokuuta 2015

Treeniä, treeniä... Kuinkas muutenkaan..

Taas on touhailtu jos jonkinmoista. Leirin jälkeisen maanantain koirat veti lonkkaa ja kävivät uimassa. Tiistaina hakua, keskiviikkona koti-tottikset, tänään jäljestystä, perjantaina ja lauantaina varmaan huilitaan ja sunnuntaina on Hertalla Rallytoko koe, jolloin Martan ohjelmaan kuuluu kotitottikset ja haukkuilmaisun opettelua.  Näillä eväillä tämä viikko.

Lukaisin netistä ilmoituksen jossa "mainostettiin" pelastustoimen järjestämää testiä pelastuskoiratoimintaan halukkaille koirille. Luin ilmoituksen, unohdin sen, kunnes luin sen myöhemmin uudelleen ja aloin miettiä sitä tosissani. No lopulta siinä kävi niin että 3.9 menemme Martan kanssa Pelastustoimen järjestämään testitilaisuuteen. Testatuista koirista kootaan ryhmä, jotka sitten treenaavat kohti hälytysvalmista koiraa raunioilla jne. Näiden koirakoiden potentiaalisia kohteita ovat sortumat luonnonkatastrofit ja suuronnettomuudet. Testissä käydään ainakin raunioilla, mutta mukaan otettavien tavaroiden lista oli sen verran mielenkiintoinen, että muutakin testissä tapahtuu. Jos Martta tulisi valituksi ryhmään, joudun totisesti miettiä tuota. aihe on kiinnostava. Mutta viekö se kaiken ajan palveluskoirakokeisiin treenaamiselta.. Mietimme tätä lisää kun ollaan käyty testissä ja nähty miten koira siellä toimii.

Hakuilemassa suunnitelma oli että haamuilla mennään ja niillä mentiin. Ensimmäinen ukko oli aivan loisto. Kahdelle muulle jouduin lähettää toiseen kertaan. Mutta ne oli vaikeammissa piiloissa, ei taida olla nenä vielä kunnolla auki vaikka ensimmäiselle meni niin upeesti ja pää kokoajan ilmassa. Ei enää jäljestäen. Otettiin toinenkin kierros ja siinä aiheena haun ilmaisu.. Tässä taas asia, jota pohdin joka koiran kohdalla tosissaan. Haukkuva vai rulla.. Siinäpä pulma.. Rulla siinä mielessä että tavaroiden suuhun ottaminen ei ole koiralle mikään ongelma, mutta haukkumisessa tulee vähemmän liikkumista ja ohjaajan on helpompi valita reitti ja juoksuvauhti ukolle näytöllä. Mutta en osaa tätä  nyt taas päättää, en millään. Otettin kuitenkin nyt Martalle haukkumista namipurkille. Ei elettäkään 

  
haukkua jos joku toinen piti purkkia mutta kun minä pidin purkkia ja joku muu koiraa niin saatiin me     
sieltä se haukkumaan! Tuota haukkuilmaisua ajattelin sille ottaa nyt kotonakin. Josko se alkais tulemaan varmemmaksi ja koira älyäis kunnolla mitä haetaan takaa ja mitä on tehtävä käskystä "hauku".

Kotitottikset otettiin eilen. Nää helteet ei oikeen kannusta lähtemään kentälle pitämään koiria autossa, joten ihan kotopihassa ysiltä illalla oli meillä treenit. Hertta teki ohjattua noutoa ja meni tosi hyvällä innolla oikealle. kun otin ja vaihdoin vasemmalle niin selkeesti oli ihan pihalla että miten muka nyt sieltä ja ei oikeen meinannu lähteä saatikka mennä kunnon vauhdilla. Pari luoksetuloa otettiin maastapäin ja vauhti on nyt tosi hyvä ku tehty vain läpijuoksuja, ei oo uusissa säännöissä avoimessa pysäytystä luoksetulossa. Kaukoja vähä koitin .Ja aivan ku vähä olis se istuminen parantunu sillä ku on hinkattu sitä nyt ihan vierestä nakin noustessa pään päälle. Martta tyttönen otti tietenkin seuruuta, perusasentoa. oi ihana miten seuraaminen edistyy mukavasti ja perusasennon avuista pääsee kokoajan enemmän pois eikä eteenistumisessakaan moittimista. Se mitä ihmettelin niin koira  on ihan itekseen 
oppinu mitä tarkottaa odota. Luoksetulon läpijuoksuja otin pari ja koira pysyi  aloillaan vaikka menin 
n. 15 askeleen päähän. Odotti vielä ku pysähdyin ja tuli vasta käskystä. Kuka sille tuon odottamisen on opettanu!?!? Toki se sana tule arjessa vastaan monta kertaa päivässä, josko se on sieltä tarttunu. Hertan treenis saattoi mennä 10 minuuttia mutta Martan omas ei kyllä 5 min kauempaa menny. Näillä treenipituuksilla kellä tahansa olisi aikaa treenata koiransa edes kotona. Ihan turha selitys, kun joku tuumaa että "ei mulla oo aikaa kouluttaa tätä".. Kyllähän se on siitä halusta kiinni.

Mutta mielipidekirjoitukset sikseen. Tänään suunnistettiin jäljelle. Ajatuksena oli että menen ensin metsään jonne teen Martalle ihan lyhyen jäljen lähinnä keppi-ilmaisua ajatelleen. Ensin koira pois autosta ja leikkiä kepeillä. Hyvin leikki. Koira autoon, kepit taskuun ja jäljen tekoon. Jälki oli ehkä 50 askelta jossa puolivälissä ja lopussa keppi. Hyvin noteeras molemmat kepit pysähtymällä niiden kohdalla. Kehuja ja makupalaa ja matka jatkui. Meni taas automaattisesti palkkauksen aikana maahan. Mettästä mentiin pois samaa reittiä kuin olin sieltä jäljen tehtyänikin mennyt, Martta ku ei malttanu lopettaa lempipuuhaansa. Sittenpeltoa kohti. Mulla oli kaverina pellolla entinen kamu, 
nykyinen treenikamu, jolla tällä hetkellä n. 3 1/2 kk ikäinen sakemannin penikka. Sain ihastella pikku 
neitin makkararuutua ja pienen pientä suoraa. Kyllä siitä jäljestäjä tulee! Tein Hertalle 350 askelta kolmella kulmalla ja kahdella esineellä. Kaks askelta ennen kulmaa ja samoin kulman jälkeen oli makupala. Ensimmäinen kulma oli todella hyvä, samoin kuin toinenkin. Kolmannen kohdalla etti jälkeen olevaa lihapullaa hetken ja luulin sen olevan hukas mutta se olikin kokoajan kulmassa ja jatkoi siitä matkaa. Jotain kummallista jäljellä tapahtui. Niin paljon ku ollaan jäljestetty niin kertaakaan ei oo koira jättäny yhtäkään esinettä jäljelle. Tänään eka jä, näin sen kuitenkin ite ja sain poimittua joukkoon. Martan jälki oli 120 askelta pitkä suora. Tai no... Niin suora ku mä ny osaan kävellä, paremminki sellanen iso kaari.. Ihan loisto jälkityöskentelyä taas! Mahtoi kolme tai neljä askelta jäädä kattomatta. Lopussa esine jonka alla ruokaa ja syötyään menee maahan!!!

Hakutreeneissä kokeiltiin tiistaina sitä haukkuilmaisua, että miten lähtis tulemaan. Apparinnpitäessä ja mun hetsatessa se äänteli mutta ei oikeen kunnon haukkua vaikka haukahteli. Kokeelin jäljeltä kotiuduttuani käyttää loput jäljeltä jääneet lihapullat tähän asiaan. Koira puuhun kiinni, tuvasta kippo ja sinne ruuat. Ja jotain tai oikeastaan paljonkin oli silti jäänyt tiistain treeneistä mieleen pyörimään, kun nyt se haukku tuli hetimite! Ja kunnon haukku, ei mitään nynneröä. "Hauku" käskyä sanoin ja hetsasin kipolla niin hyvin toimi. Lopuksi tuli muutamat kerran haukku ku vaan asetuin kyykkyyn ja purkki maahan, ei tarttenu käskyä tai hetsausra. Mä nyt kokeilin tätä tahdä seuraaviin hakuiluihin saakka itte ja kunhan taas on hakutreenit niin koitetaan joko haukkuis muillekkin.

Ihan uskomatonta miten nopeasti Martta sisäistää asioita.

Huomenna on vapaapäivä ja lauantaina varmaan kans. Sunnuntaina on Hertan rallytoko koe... Samana päivänä taitaa olla Martan seuraavat tottikset.
























 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti