lauantai 18. heinäkuuta 2015

Toisten auttaminen eteenpäin saa minutkin onnelliseksi

Oman treenaamisen ohella minulla on kennelkerhomme koulutuksista vastuullani toko ja peltojälki. Tänä vuonna pidin yhden tokokurssin aloitteleville, mutta kokeisiin meno haaveissa oleville koirakoille. Tyypit oli niin innoissaan treenaamisesta, että jatkettiin treenejä kurssin jälkeenkin ja edelleen treenataan joka toinen viikko. Mä yritän parhaani mukaan saada näitä innokkaita harrastajia eteenpäin kohti haavetta eli tokokokeeseen osallistumista. Toisinaan tulee loistavia ideoita koutsilta, toisinaan pää lyö ihan tyhjää, kun ilmestyy jokin koulutusongelma.

Mä jotenkin nautin auttaa toisia eteenpäin tässä ihanassa harrastuksessa. Ilmeisesti tyypit ihan tykkää mun tyylistä koutsata ja saavat jotain irtikin kun viikko toisensa jälkeen tulevat uudelleen :D Vastavuoroisesti tyypit toimii mulle apparina kun treenaan omat koirat samalla. On ihana nähdä näiden ihmisten onnistumisen elämykset ja se kun huomaavat päässeensä jossain asiassa taas eteenpäin. Se on se mikä saa mut kerta toisensa jälkeen menemään kentälle heitää auttamaan. Itsekään en mikään guru ole, kaukana siitä, mutta heille multakin on vielä löytynyt konsteja.

Tälläisiä tyyppejä mun opeissani käy...

 
 
Porokoira Kuuno on alle kaksi vuotias uros. Omistajansa ensimmäinen koira. Ovat kokeilleet harrastaa jos jonkinlaista lajia ja kaikki maistuu Kuunolle. Tokossa on välillä ihan liian malttamaton ja kertoo kyllästyneisyytensä tai turhautumisensa haukkumalla. Osaa hienosti jo alokas luokan liikkeitä, mutta palkatta tekeminen ei vielä suju. Palkan kanssa ja ohjaajan innostaessa koira tekee jo todella hienosti. Kyllä tämä koira tulevaisuudessa nähdään vielä heidän haaveilemassaan BH- ja TOKO- kokeissa. 

 
 
Kultainennoutaja Luna. Aivan ihastuttava narttu, jolla ikää reilu vuosi. Luna on noutajalle tyypillisesti hyvin pirteä nuori neiti, mutta koira omaa myös hyvän keskittymiskyvyn sekä on nopea oppimaan. On tällä hetkellä jo kuin yö ja päivä, jos vertaa siihen miltä koira näytti tullessaan ensimmäiselle kurssikerralle :D Niinikään omistajansa ensimmäinen harrastuskoira.

 
 
Mäyräkoira Martti. Niiiiiin suloinen otus. Martilla on tehty rodunomaisiakin juttuja, sekä harrastetaan agilitya . Melko epätyypillinen mettäkoira tokokentällä.. Martilla on suuri halu miellyttää omistajaansa ja se tekee todella hienosti tokoa. Ei ole pitkä matka kokeeseen. Varmuutta liikkeisiin ja pitkäjänteisyyttä niin valmista on. Martti on kyllä välillä eri mieltä siitä mikä liike on kyseessä ja tuntuu tietävän omasta mielestään paremmin milloin on aika tehdä mitäkin ;) 

 
 
Rotweiler narttu Nella lähenee neljä vuotis syntymäpäiväänsä. Tämä koira olisi pitänyt tuoda jo aiemmin aktiiviseen kouluttautumisen pariin. Todella hyvä harrastuskoira. Toimii omistajansa kanssa hyvin. Pienellä treenimäärällä saatu tosi hyvään vauhtiin. Välillä Nellan mielenkiinto tosin saattaa mennä enempi kentällä lentelevien lehtien jahtaamiseen kuin siihen mihin pitäisi ;) Heilläkin haaveissa BH- ja TOKO-kokeet. Koiria on ohjaajan kotona ollut ilmeisesti aina, mutta tämä ensimmäinen harrastamaan laittanut koira.


 
 
Snautseri Nestori taitaapi olla kolmen vuoden tienoilla.. Tämäkin omistajansa ensimmäinen koira ja samalla ensimmäinen harrastuskoira. Nestori on kokeillut lajia jos toistakin ja on osoittautunut hyvin monipuoliseksi koiraksi. Nestorin aloitellessa harrastus-uraansa, aika pakkasi mennä enemmän kentän haisteluun kuin tekemiseen. Aikuistunut Nestori on pientä hiomista vaille valmis TOKO kokeeseen. Kunhan ohjaaja saa oman jännityksensä voitettua. Heillä haaveissa myös ainakin BH koe.
 


 
 
Roope. Aivan ihana kultainennoutaja uros. Tämä on kultaisennoutajan diesel malli. Ei ollenkaan niin kova hääräämään ylimääräistä, kuin nämä on yleensä. Aivan ihana harrastuskoira. Matalasta temperamentista huolimatta tekee toko-hommia innoissaan. Helppo kouluttaa, kun ei häärää omiaan. Ihastuttava persoona. Harrastaa tokon lisäksi Nome - touhuja. 

 
 
Kaikki nämä kolme mukana olevaa kultaistanoutajaa ovat hyvin erilaisia keskenään. Tosca-poika on hyvin energinen koira, josta aluksi voi saada hieman ADHD:maisen kuvan, mutta totuus on, että hääräämisen alle kätkeytyy melko epävarma uros. Ohjaajan ajoittaisesta epätoivosta huolimatta koirakko on lähtenyt edistymään hienosti. Niinikään omistajan ensimmäinen harrastuskoira, vaikka koiria on ollut jo pitkään. Ovat kokeilleet myöskin monenlaista lajia.

 
 
Urho, Bokseri- poika on parivuotias vauhtiveikko. Vauhtia on muillekkin asti. Urho on vasta aloittanut meidän kanssa treenaamisen ja ensimmäinen focus olisi saada Urho ymmärtämään, että kentällä kaikkein parasta on oma mamma ja hänen kanssaan touhuaminen. En epäile ollenkaan etteikö tämän kesän ja syksyn aikana päästäisi asiassa eteenpäin. 

 
 
Aatos, valkoinen Paimenkoira joka ei paljoa yli vuotta ole vielä iältään. Ihastuttava persoona, jolla on hyvä työmotivaatio. Onhan se paimenkoira. Ohjaaja on tässä ollut se, jota enemmän on pitänyt ohjata. Heti kun ohjaaja hiffaa mitä haetaan takaa, niin koira osaa jo. 


Kaikkien näiden tekeminen näyttää jo aivan erilaiselta kuin miltä se näytti kun ensimmäistä kertaa tavattiin huhtikuulla. Ohjaajat jännittivät ihan tuhottomasti ja joidenkin koirien kanssa ei oltu tehty juuri mitään ennen kurssin alkua. Nyt kun mietin tuota ensimmäistä treenikertaamme, niin kaikki koirat ovat edistyneet huimasti ja olen onnellinen heidän puolestaan. Tässä näemme jälleen että pitkäjänteinen työ se on jolla niitä tuloksia tulee. Iloisuutta unohtamatta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti