torstai 23. heinäkuuta 2015

Tieto lisää tuskaa

Välillä tuntuu, että koiran omistaminen olisi helpompaa, kun ei tietäisi näin paljon koiran lihaksistosta ja biomekaniikasta. Tämän lisäksi olisi helpompaa, jos ei seuraisi koiriaan kovin tarkkaan eikä opettelisi kunnolla tuntemaan niitä ja niiden tapoja.




"Se on aina ollu tollanen."" Sillä on tollanen hassu tapa. " Kuulostaako tutulta. Tuttuja lauseita, kuultu moneen kertaan, niin hevos- kuin koirapuolellakin. Eläin ilmentää kipua ja epämiellyttävyyden tunnetta monella tapaa. Koiran ei kuulu olla heiluttamatta häntäänsä, ravaamatta kunnolla tai tavan vuoksi pureskella itseään tai nuolla tassujaan ylettömästi. Kaikki muutokset koiran päivittäisissä tavoissa ja olemuksessa sekä liikkumisessa pitäisi saada hälytyskellot soimaan.




Lihasjumit ja luustopoikkeavuudet sekä niiden tuomat vaivat oireilevat monella tapaa. Koiran biomekaniikka ei toimi oikein jos jolloin osa-alueella on ongelmia. Jos luusto ei ole kunnossa, koira ei voi liikkua kuten sen on tarkoitus ja kun se ei voi liikkua oikein aiheutuu lihasjumeja. Lihasjumit tuovat tullessaan nikamalukkoja ja oravanpyörä on valmis. Tällaisten koiran liikkumiseen vaikuttavien ongelmien poistaminen antaa koirallesi mahdollisuuden oikeanlaiseen liikkumiseen ja lihaksiston kehittymiseen. Tämä taas lisää koirasi kykyä nauttia liikkumisesta. Koira on luotu liikkumaan. Hyvä lihaskunto nostaa koiran elämänlaatua ja lisää sen suorituskykyä.


Koirahierojan näen usein koiria, jotka tuodaan hierontaan aivan liian myöhään. Vasta kun koiran liike on todella huonoa, se ei syö, se on jo käytetty eli mutta vikaa ei ole löytynyt... Näissä tapauksissa hieroja joutui tekemään kauan töitä palauttaakseen koiran normaalin lihastilan. On yksilöllistä montako käsittelykertaa tämä vaatii. Vasta tämän jälkeen voidaan siirtyä ylläpitävään lihashuoltoon jossa koiranomistajalla on suuri merkitys koiran päivittäisenä liikuttajana. Liian usein tulee vastaan niitä asiakkaita , jotka tuovat koiransa hierojalle vasta ku tilanne on jo paha, koiran olo ja liike helpottuu tästä yhdestä kerrasta niin uutta käynti ei tule. Ongelma ei kuitenkaan ole poistunut vaan tulee pian takaisin, koska prosessia ei viety loppuun. Koirahierojat eivät pyydä teitä tulemaan kuukauden päästä uudelleen rahastaakseen vaan ajattelevat koiran lihaksistollista tilaa ja helpotusta. Pitkäaikaisten lihasongelmien korjaaminen on pitkällinen prosessi.




Kirjoituksen tarkoitus ei ole koiranomistajien syyllistäminen eikä hierojan tilipussin kasvatus. Tarkoitukseni on lisätä ihmisten tietoisuutta siitä miten tärkeää on että tunnet oman koirasi ja uskallat tuoda julki mitättömiltäkin tuntuvat muutokset koirassa. Koira on luotu liikkumaan ja terveen ja normaalikuntoisen koiran tulisi voida tehdä sitä ilman rajoitteita. Kun tunnet koirasi ja rotusi, pystyt paremmin ja nopeammin havaitsemaan siinä tapahtuvat muutokset tai epätyypilliset käytös- ja liikkumismallit. Aikainen puuttuminen lyhentää prosessia ja ennaltaehkäisee suurempien ongelmien syntyä. Pitkällinen kuona-aineiden kertyminen lihakseen ja lihaksen väsyminen huonontaa lihaksen toimintakykyä ja venyvyyttä joka taas lisää mm. lihasrevähdysten riskiä. Lihasvammat katkaisevat harrastus - ja kisauran koiraltasi pitkäksi aikaa. Hyvään lihashuoltoon kuuluu olennaisena osana myös verryttelyt ja venyttelyt jotka auttavat lihasta valmistautumaan tulevaan työhön ja palautumaan siitä.


Tämä kirjoitus sai alkunsa Martan hännästä. Koira on ollut minulla kolme viikkoa ja kokoajan olen seurannut sen hännän elämää. Vaikka meillä olisi miten hauskaa ja vaikka kuinka lässyttäisin sille niin häntä tekee vain pienen heilahduksen vaikka muu kroppa viestii ilosta ja onnesta. Koitin ensin itse käsitellä Martan lannealuetta sekä hännän tyveä ja ristiluun aluetta. Tämän jälkeen koiraa innostaessani häntä heiluu useamman kerran ja laajempaa liikerataa. Hertan tankahuoltajalle puhelu, johon suuntasimme heti tänään. Ja kuten olin arvellutkin, lukkojahan siellä oli. Rintarangan ja lannerangan ylimenokohdassa sekä lannenikamissa 3,4 ja 6. Ne avattiin ja nyt näytti häntä heiluvan jo taas enemmän.


Näin pieni asia, hännänheilutus. Olen monesti kuullut varsinkin koirakavereiltani kuinka pha tapa minun ylitulkitseminen ja pohtiminen on ja ärsyttää se välillä itseänikin, mutta usein siitä on myös hyötyä. Kuten nyt.


Tarinan opetus yrittää olla se, että opetelkaa tuntemaan ne koiranne, uskaltakaa pohtia ääneen jos parhaassa ystävässänne ei mielestänne ok kaikki kunnossa ja huoltakaa niitä ystäviänne ja luottakaa koiranne hierojaan kun hän arvioi miten usein juuri sinun koirasi vaatii huoltoa. Koiran ei tarvitse olla mitenkään sairas jotta se menisi jumiin tai nikamiin tulisi lukkoja tms. Esimerkiksi luustollisesti terve koirakin voi kärsiä lihasongelmista tai nikamalukoista. Jo Koiran muuttunut käyttötarkoitus ja jalostuksen muokkaamat rakenteet lisäävät näitä ongelmia.


Mutta kuten alussa sanoin, tieto lisää tuskaa; jos en olisi vaivautunut opettelemaan tuntemaan koiriani tai opiskellut aiheesta etenisin onnellisena koiranomistajana tietämättä mitä koirani rangasta löytyy ja toteaisin, että "Sillä nyt vaan on tuollanen tapa, se ei oo mikää kiva hännänheiluttaja"....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti