sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Maastoon!!!

Hakua on nyt tahkottu ihan urakalla ja jälki- sekä pyöräilykausi avattiin tänään.

Aivan uudenlainen vimma taas treenaamiseen ku on saanu olla maastossa eikä hinkata sitä iänikuista tottista.

Martan hakuilu edistyy huimaa vauhtia. Mietintämyssyn päähänlaitto kannatti jälleen ja koiran tekeminen muuttui entistä paremmaksi kun luovuttiin haukkuilmaisun yrittämisestä ja laitettiin I-rulla pantaan kiinni.  Pari treeniä mentiin niin että koira sai hakea Ukolta vain oman patukkansa mukaan ja juosta takaisin mun luo. Pari päivää sitten olimme pitkän linjan hakuharrastajan treeneissä. Tein ekalla kierroksella vain kaksi valmista ukkoa, jotta kouluttaja näkee miten koira työskentelee ja voi antaa neuvoja mikäli huomaa korjattavaa. Ei sillä mitään korjattavaa ollut :D Toisella kierroksella otin aiheeksi näytölle lähdön. Halusin tehdä sen ensimmäistä kertaa osaavamman ihmisen silmien alla jotta en heti lähde tässä asiassa väärään suuntaan. Hieman mua mietitytti, että kuinkahan käy kun ukolta saakin aluksi vain irtorullan eikä ihania omia leluja. No ei käyny kuinkaan. Koira on jo oppinu että ukolta saa ottaa jonkun tavaran suuhun, näyttää olevan ihan sama mikä se on! Sitten näytölle ja siinä kohtaa Ukko onkin kaivannu takin sisältä Martan lemppari lelun. Toimii! Ohjaaja on viisastunut entisestään lukemalla kuvan osoittaman kirjan... Ja on mm alkanut etenemään keskilinjalla aina koiran ollessa etsimässä. Kirja on muistuttanut ohjaajaa myös suorien pistojen tärkeydestä ja hyvien pistojen tekemisen tärkeydestä. Näitä aletaan nyt vahtia koiran tekemisestä. Kirja myös kertoo että rullailmaisu koiralla kannattaa 20% tehdä kunnon ilmaisua näyttöineen ja 80% olla suoraa palkka. Vähentää kuulemma huomattavasti valeilmaisun määrää. Tätäkään en olisi itse tajunnut...  Mutta sanottakoon, että Martta on kylä osoittanut olevansa todellakin soveltuva jäljen lisäksi myös hakuun ja haave hakukokeen suorittamisesta kasvaa kokoajan. Olin eritoten ylpeä Martan eräästäkin jutusta viime treeneissä.. Vasemmalta puolen tuli myötätuuli ja Martta sai ihan selkeästi hajun sillä puolella olevasta ukosta. Ensimmäinen ukko oli kuitenkin oikealla puolella ja ajattelin että mitenköhän käy. Koira lähti nöyränä sinne mihin ohjaaja käski ja lähtikin hyvin. Niin otettu välillä tuon koiran oppimiskyvystä ja motivaatiosta työntekoon!
Hertta neiti on tokikin aina mukana hakutreeneissäkin vaikka ei hakuile. Hertta on toiminu meidän virallisena nollakoirana eli alueen tallaaja koirana. Tärkeä tehtävä sekin :)


Jäljelle on ohjaajan tehny mieli jo kauan. Koirista en osaa sanoa. Tänään lähdin ajelemaan ja kattelemaan josko meilläpäin jo olis sen verran kuivaa mettänpalaa että sais jonkinlaiset jäljet tehtyä. Ja löytyihän sitä lumetonta mettää sen verran, että jäljet tehtiin. Oi miten oli kotoosta. Kauaa en jakasnut vanhentaa, ehkä 20 minuuttia, enkä viittiny kovin pitkiä tehdä. Mahtoi olla 150 askelta molemmilla koirilla. Martan jäljellä kaks keppiä ja Hertan jäljen lopussa FH esine. Kausi on nyt avattu ja koirat aloitti siitä mihin ne syksyllä jäi. Ei minkäänlaista epäröintiä, että mitäs nyt ollaan tekemässä. Nenä meni maahan heti kun valjaat lyötiin niskaan ja jäljellä pysyttiin hienosto melko kovasta tuulesta huolimatta. Kepit nousi Martalla ja Hertta ilmaisi esineensä hienosti! Ens viikolla mennään siis taas. Tästä alkaa taas uusi jälkikausi.... Kauden tavoitteena on Hertan kanssa mejä jäljeltä tulos sekä FH tulos. Martta opiskelee vielä mutta kyllä vähä haaveissa olis syksyllä pajä koe... En tiedä... Mahtaisko saada koiran valmiiksi siihen jo tälle kautta... aika näyttää.. Sellaisen havainnon tein jäljellä, että se ei aiheuttanut ohjaajassa sellaisia kiksejä mitä hakutreenit nykyisin aiheuttaa... Onko suurin into kohdistumassa uuteen lajiin vai onko vaan alkukankeutta, saa nähärä.

Tottista on tehty nyt ihan luvattoman vähän! Mutta sallittakoon se kun talvi kiitettävästi hinkattiin. Tällä viikolla on ollu yhet kunnon tottistreenit, joissa totesin että Martalla alkaa kaavion kestävyyttä lukuunottamatta olla ihan kivasti hallussa bh ja Hertta alkaa nyt tosissaan treenata taas tokoa jotta sais kesän aikana sinne kokeeseen mentyä. Toissapäivänä tehtiin pellolla juoksentelun lomassa vähä luoksetuloja Martan kanssa ja siinä tän viikon tottistelut. Ens viikollakin treeniajan valtaa haku ja jälki. Yhet tottistreenit varmaan ehdin vetästä :D

Pyöräilykausikin on tänään avattu. Parin kilometrin lenkki mentiin per koira. Hertta ei jostain syystä ollu oikeen innoissaan ja sen rangan liike ei ole tällä hetkellä oikeen hyvää... Mietin sitä itekseni. Martta oli ku vanha tekijä vaikka en käyny sen kans ku kaks totuttelu pyöräilyä ennen talvea. Kyllä mä alussa jouduin muutaman kerran sille muistuttaa että jos ei viittisi niin vetää vaan ravais rauhassa vierellä. Ja kyllä se siitä sitte rauhoittui. Tätä pitääs ny Martan kanssa oikeesti harrastaa.. Turha haaveilla hakukokeeseen koiralla jolla on huono kunto..

Lauantaina olis ohjelmassa Hertan kanssa RTK2 metsästystä... Sikäli mikäli juoksut on siihen mennessä ohitse. Toivon mukaan ne on ohitte ja tuolta pukkaa kolmannen hyväksytyn tuloksen ja koularin niin saa tehä rallytokon voittajan liikkeitä ihan hissukseen valmiiksi ja keskittyä nyt enempi siihen tokoon Hertan kanssa.








2 kommenttia:

  1. Hei!, tykästyin blogiisi todella paljon! kivoja kuvia ja mukavan mittaisia tekstejä! Olisiko mahdollista että kävisit äänestämässä minun sekartuista piskiäni vuoden 2016
    showhauksi täällä : http://koti.kapsi.fi/~villep/kuonokirja/jarppi/

    oon todella kiitollinen ja kaikki äänet on todellakin tarpeen!
    rullaat siis vähän alaspäin ja painat vihreää ympyrää :3

    - Sara sekä Jarppi
    - www.jellonat.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että joitain mun tekstit viehättää. 😄 Kävääsen kattomas sun kuvaa.

      Poista