perjantai 27. marraskuuta 2020

Allergia/atopia/suolistovaivaisen koiran ohjeviidakko

Sosiaalisessa mediassa erästä keskustelua seuratessani tuli mieleen, että tästä aiheesta en ole vielä blogiin avautunut. Nyt aion sen tehdä.

Kun koirallesi ilmestyy allergia- , atopia- ja / tai suolistosairauden oireita, on ohjeita olemassa mieletön määrä. Koirat on tietenkin yksilöllisiä tässä(kin) asiassa, että hyvähän se on, kun on erilaisia vaihtoehtoja joita kokeilla, mutta väitän että muutama yleispätevä ohje on kuitenkin olemassa. Tässä tulee minun mielipiteeni aiheesta. 

Allergiatestit. Jos ihmiselle ilmestyy allergisia oireita, se viedään allergiatestiin ja asia selviää sillä. Koiralla asia ei ole noin yksinkertainen. Eläinlääkärit ovat toki tässä asiassa kahta kastia, mutta minä uskon siihen kastiin, joka sanoo, että allergiatestiä ei kannata tehdä koiralle muutakuin siinä tapauksessa, että on päädytty tekemään siedätyshoitoa. Eli ei kannata. En ole kuullut ainuttakaan tarinaa siitä, että siedätyshoito olisi ollut hintansa väärti tai tehnyt koiraa oireettomaksi. Tai että allergiatestien tulokset olisi kertonut mitä koiran elämästä pitää hävittää ja tsädäm, sulla on oireeton koira. Ei, se ei mee niin. 

Eliminaatio. No tämä on aivan ehdoton asia allergioiden selvittämisessä. Eihän sitä yksinkertaisesti vaan muuten saa selville mille se sun koiras on allerginen. Ja vaikka somessa Pirkko käskee syöttää Purenaturalia ja Marjatta Royal Caninia, niillä kun heidän sessejen elämä muuttui. Niin ei mikään somessa ehdotetuista nappuloista ole välttämättä se sun koiran ratkaisu. Nappulaa sata kertaa vaihtamalla teet pahimmassa tapauksessa vain lisää hallaa koirasi suolistolle , iholle jne. Allergianappula on sanana mun mielestä tosi ironinen, samoin kuin nappulalla tehtävä eliminaatio. Kun Eliminaatiossa koiralle annetaan vain yhtä proteiinia (ja yhtä hiilaria, moni ei anna sitä hiilariakaan ollenkaan, vaan kertakaikkiaan vaan yhtä ainetta, koska koira pärjää ilman hiilaria) niin miten ihmeessä eliminaation voisi tehdä nappulalla jossa on väistämättä aina useampaa raaka-ainetta? Ja vaikka nameilla kouluttaminen vaikeaksi eliminaation aikana meneekin, niin et voi sanoa tehneesi eliminaatiota, jos koko sen ajan koira kuitenkin vetää Atrian nakkia treeneissä. Netistä löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja. Jos olet vaikka päätynyt hevosella tehtävään eliminaatioon, niin kvg ja etti 100% hevosmakkaraa treeninamiksi. Tai koska se on aina saanu perjantaisin luun, niin kyllä sen täytyy saada se eliminaation aikanakin ettei sille tule paha mieli. Ei täydy, eikä voi, muuten ei voi puhua eliminaatiosta. Koiran elimistöllä menee aikansa puhdistua sopimattoman ruokavalion aiheuttamista vahingoista, joten ihan 2 viikkoa (kuten somessa tänään kirjoitettiin jollekkin neuvoksi, ja sanottiin asiantuntijan näin kertoneen) ei eliminaatiota riitä. Suositus on 6-8 viikkoa. Voi mennä kauemmankin. Tässä ajassa, eikä pidemmässäkään, koira ei kuole vaikka se ei saisi raakaravinnolla ollessaan tarvitsemiaan ravintolisiä. Jos kuitenkin annat lisiä eliminaation aikana, ei taaskaan voida puhua eliminaatiosta. Jos hyvin käy, niin eliminaation aikana koirasi oireet häviävät ja voit alkaa kokeilemaan sen hevosen (tai millä lihalla eliminaation teitkään) rinnalle toista lihaa ja katsoa miten käy. Jos oireita ei tule, ole onnellinen, voit syöttää koirallesi kahta eri raaka-ainetta. ja voit ottaa kokeiluun jo kolmannen asian. Jos oireita tulee, syötä taas pelkkää hevosta kunnes oireet ovat poissa ja kokeile sen jälkeen jotain toista uutta lihaa. Yksinkertaista, mutta hermoja raastavaa ja pitkä tie. Joskin ainoa oikea tie. JA vielä pieni ohje tähän kohtaan. Liha jolla eliminaatio tehdään, on oltava sellaista jota koirasi ei ole saanut koskaan aiemmin. Pointtina se, että mitä koira ei ole syönyt, sille se ei ole voinut allergisoitua. 

"Parhaassa" tapauksessa koiralla ei ole pelkk(i)ä ruoka-aine allergioita vaan mukaan lisätään atopia. Eli se on allerginen myös ulkoisille tekijöille. Jos eliminaatio ei tuo täyttä autuutta niin silloin päätyisin tähän vaihtoehtoon. Sitten se koiran kyttääminen vasta alkaakin. Aiheuttaako kutinaa huonepöly, varastopunkki, pakkanen, uiminen, siitepöly.... Kuulostaa ihanalta eikös vaan. Ja näitäkään et selvitä muutakuin sillä, että tunnet koirasi täysin ja tiedät mitä sen suuhun on mennyt ja mitä se on tehnyt, jotta löydät yhteydet kutinan ja aiheuttajan välillä. Tsemppiä vaan... Kerttu on aloittanut kutinan reilu 2 vuotta sitten ja alamme olla tilanteessa, että tiedän mitkä ruuat käy/ei käy ja mitkä ulkoiset tekijät aiheuttaa kutinaa. Ja silti joskus tulee yllätyksiäkin. Mutta nyt kahden vuoden tutkailun jälkeen voin sanoa suunnilleen tietäväni koirani oireiden aiheuttajat. 

Viljaton, vain hyvin siedettyä riisiä ja kanaa... Anteeksi vaan, mutta paskat. Ei se vilja ole se suurin ongelma, kuten ihmiset yleisesti luulevat. Eikä kana ja riisi ole se autuaaksi tekevä ratkaisu. Päinvastoin, esim mun allergikko/atoopikko/IBD koirani syö joka päivä kaurapuuroa. Ja kana ja riisi kuuluu meillä ihan pahimpiin ripulin aiheuttajiin. Unohda siis jo nuo vanhat fraasit että viljatonta ja kana/riisipohjaista ruokaa allergikolle. Joillakin se toki voi olla se oikea resepti, mutta vastoin yleisiä olettamuksia, suurimmalle osalle ei. Nämä on välillä ihan henkimaailman juttuja, että mikä millekkin koiralle sopii. Esimerkkitarina elävästä elämästä. Kepan pääraaka-aine ruuassa on possu. Kun Kepan sisko alkoi kuopimaan, lähdettiin sille kokeilemaan samaa reittiä. Ei ollut siskon reitti ollenkaan, oireet paheni vaan. Siskolle päinvastoin oli paras ratkaisu siipikarja, joka Kepalla on ihan täysin kiellettyä.

Lääkitys. Olin aika kauhuissani kun kuulin seuraavanlaisen tarinan ja ehdotuksen. Erään koiran omistaja oli tullut siihen tulokseen, että ei jaksa miettiä mikä sopii ja mikä ei. Helpommalla pääsee kun laittaa koiran jatkuvalle pillerilääkitykselle, laittaa koiran EJ-rekisteriin ja hakee poikkeuslupaa kilpailemiseen ja saa syöttää koiralleen mitä haluaa, ilman oireita. Tä? Olipas kummallinen ajatusmaailma. Mä ajattelisin asian nyt kuitenkin niin, että se lääkitys ehkä estää niiden oireiden ilmenemistä, mutta ei poista syytä, joka mielestäni on se ensisijainen hoidettava kohta. Ja kai se väärä ruoka silti tekee tuhojaan siellä suolistossa vaikka oireet on peitetty lääkityksellä? Ja oikeesti, eikö nyt kuitenkin ensisijaisesti kannattaisi hoitaa asiaa siten, että ei tarvitsisi lääkitä? Tottakai pahassa tilanteessa hetkellisesti lääkitään jos muu ei auta, mutta tämän erään henkilön ajatusmaailma ei kyllä oikeen aukea mulle. Tai aukeaa. Onhan se vaikeaa, aikaa vievää ja hermoja raastavaa selvittää mille juuri se sun koira reagoi. Jos ei jaksa tätä vaivaa nähdä niin aina voi tosiaan pitää elämän ennallaan ja lääkitä koiran niin ettei oireita näy.

Tukihoito. Näitä on aivan miljoonasti. Ja näistä sä et kyllä pääse selville muuta kuin kokeilemalla, mikä sun omalle sopii. Onko teidän ratkaisu shampoopesut , ihoa kosteuttavat suihkeet, liuokset, salvat vai ihan yksinkertaisesti vaan tassujen kuivaaminen märällä kelillä ja sadetakki koiralle, jotta iho pysyy kuivana. Hyötyykö sun koira kalaöljystä, hamppuöljystä tai helokkiöljystä vai onko ne kaikki ihan nounou, koska niistä tulee närästys.  Entä ilmankostutin atoopikolla talvipakkasilla, auttaako. Mites olis A, B, C, D, E vitamiinit, pahentaako vai helpottaako. Entä lisänä sinkki, kalkki, foolihappo, biotin vai kenties Nutrolinin helvetin kalliit litkut. Tämä on aivan loputon suo ja vaihtoehtoja on miljoonia. Eipä auta taaskaan kun testata mikä olisi sen oman koiran kannalta oikea ratkaisu. Mutta älä lisää näitäkään asioita koiran elämään kuin yks kerrallaan. Jos teet monta muutosta yhtäaikaa, et tiedä mikä auttoi tai mikä toi oireita. Tosin Atoopikon kanssa sekin on täyttä hepreaa. Jos satut kokeilemaan uuttaa ravintolisää yhtäaikaa kun tulee ekat pakkaset, niin et tiedä alkoiko se kuopia sen uuden lisän vai pakkasen takia.. Ja jos somessa Kaarinan koira voi todella hyvin kun sen pesee sillä 70 euron shampoolla kerran viikossa niin sun koiralle se samainen shampoo voi tehdä päinvastaisen vaikutuksen. Itse olen ehdottomasti tukihoitojen kannalla, kunhan löydät ne teille sopivat. Meillä on ilmankostutin pakkaskeleillä ja ilmankosteusmittari löytyy. Joka toinen viikko nahkaan menee kosteuttava ja suojaava liuos ja tarvittaessa siinä välissä kosteuttavaa suihketta. Allermylliä molemmat. Eikä kannata unohtaa Ilun etikkaa! Meillä se on toiminut niin sisäisesti. kuin ulkoisestikin. Sisäisesti menee loraus aamuisin ja ulkoisesti sillä pyyhitään korvat, jos niitä alkaa kutittaa ja kutina loppuu samantien. 

Hiiva. Monet lääkkeet ruokkivat hiivaa. On kai sulla ittelläskin ollut joskus kuuri ja siitä on pukannu hiiva. Monet lekurit kuitenkin määräävät hiivakorvaiselle koiralle kuuria ja tippoja toisensa perään ja itse syy jää selvittämättä. Tai no, kyllä sille omistajalle ehdotetaan sitä ellin omasta hyllystä löytyvää kivan hintaista allergianappulaa. Ja kuten sanottu, allergianappula on sanana jo jokseenkin ironinen. Selvitä syy sielä hiivan takana, muuta ruokintaa, älä ainoastaan yritä lääkitä hiivaa pois. Sillä konstilla taidat upota vaan syvemmälle suohon.

Usein näillä koirilla tulee kaupan päälle hotspotit, furunkuloosit ja sadat erilaiset näpyt ja muut iho-oireet. Tässä nostan kädet pystyyn. Olen siitä onnellisessa asemassa, että vaikka omistan allergikko/atoopikko/IBD koiran, niin iho ja turkki sillä on aina ollut hyvä, ja näiden kanssa en ole joutunut painia. Mutta muista tässä sama perussääntö, se mikä sun koiralla toimii, on oikea ratkaisu. Ei se mikä toimi naapurin Maisa-puudelilla.

Ja jos mikään ei auta niin vie se piski Evidensiaan, varaa rahaa useampi satanen tai toista tonnia ja tutkituta sen ulosteesta ja verestä kaikki mahdollinen. Ei sekään siltä koiralta allergiaa/atopiaa/suolisto-ongelmia poista, mutta saat vähä mielenrauhaa ku saat selville, mikä siellä on oikeen se vaivan nimi. Voitte saada jopa jonkun diagnoosin, jota muut koiraihmiset voi sitten epäillä, että mahtoiko olla oikea.  Ja toivon mukaan siellä on joku vaiva jonka pystyy nimetä. Paskintahan on se, että koira ei voi hyvin, kaikki tutkitaan ja silti ei löydy mitään. Silloin oot taas lähtöpisteessä ja etenet oireenmukaisella hoidolla koko koiran elämän. Ihan täysin ell ammattitaitoa arvostelematta totean kuitenkin, että ellit harvemmin ovat koirien ravinnosta (ja lihaksistosta, mutta se on toinen tarina) kovin hyvin perillä. Että älä nyt ihan sokeasti usko sitä elliäkään. Jos sun koira voi hyvin jollain ruualla, jonka elli täysin lyttää ja ehdottaa omasta hyllystään kahden sadan euron anallergenic nappula säkkiä, niin älä lähde tähän kelkkaan. 

On varmasti olemassa koiria, joille tässä munkin kirjoituksessa on asioita, jotka ei toimi. Kaikkien maha ei esim kestä raakaa lihaa. Silloin on koitettava muita konsteja. Esim kypsennettävä se liha. Vai lähdetkö kenties Ilu Virtasen NeuFrau kelkkaan. Lähde ihmeessä juuri siihen kelkkaan,  jossa se sun koiran elämänlaatu on parhaimmillaan. Älä kuuntele jos joku sanoo, että "Ei kannata syöttää sitä ruokaa, se ei tee hyvää" ja kuitenkin koirasi on juuri sillä ruualla elämänsä kunnossa. Kumpaa uskot tässä kohtaa, sitä tyyppiä joka noin sanoo vai sitä miltä sun koiras näyttää.

Koiran tunteminen ja tarkka seuraaminen sekä asioiden kirjaaminen on tässä kaiken a ja o. Ja kärsivällisyys. Tottakai voit kysyä vertaistukea ja muiden tarinoita some palstoilla, mutta älä usko sokeasti mitä niissä sanotaan. Katso sitä sun koiraas, kun se voi hyvin niin reitti on oikea. Mutta tee se eliminaatio... 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti