tiistai 15. joulukuuta 2020

Koronan vuosi 2020

Jälleen on tullut aika laittaa pakettiin yksi koiraharrastajan vuosi. 
Ja miettiä tavoitteet vuodelle 2021

Kerttu 2v

Mistähän sitä aloottaas..

Vuosi on ollut treenintäyteinen, tavoitteita on saavutettu ja jäänyt saavuttamatta. On täytynyt ratkoa ongelmia, mutta tullut myös suuria onnistumisen elämyksiä. Kokonaisuudessaan Kerttu alkaa varmasti olla sitä mitä se tulee olemaan. Paljon se on rauhoittunut, mutta mitään tasaista tallaajaa siitä ei tule koskaan. Arki on kuitenkin mukavalla mallilla. Osaa jopa ihan vaan ollakkin, eikä tule ihan höperöksi jos joskus on ihan täys rokulipäiväkin. 


Terveyden kanssa on tänä vuonna tullut eteen uusia tuulia. Pääosin koira on voinut hyvin. Ruokavalio on kunnossa ja kutinat pysyy hallinnassa noin neljällä cytopoint pistoksella vuodessa. Siitepölyaika sekä pakkaset ovat osoittautuneet niiksi pahimmiksi asioiksi kutinan yltymiseen. Myös lähestyvät juoksut mielestäni lisäävät kutinaa. (Välihuomiona todettakoon että juoksujen väliksi näyttää vakioituvan vähintään 8kk.)
Ruokana Kepalla on edelleen sianliha, naudanmaha, pellavalima, asidofilus piimä ja lisät. Sekä uutena tuttavutena kaurapuuro. Treeninamina menee heppamakkaraa, puhvelimakkara näyttää sopivan myös tai ihmisten keittokinkku siivut. Tällä pärjätään loistavasti. Maha pysyy hyvänä ja paskan koostumus on ok.


Lokakuun lopulla Kertulle tuli reilun viikon kestänyt ripuli. Olen sitä mieltä että se johtui Naturiksen mahamakkarasta. Koko kesä me ollaan tehty mahamakkaralla jälkiä eikä suurempia ongelmia ollut. Tosin ajoittain vatsa oli normaalia löysempi ilman järkevää selitystä ja olenkin jälkikäteen miettinyt että mahtoiko ne päivät olla jälkitreenien jälkeen. En pysty sanomaan. Kuitenkin kun tuon makkaran määrä huomattavasti lisääntyi, kun siirryttiin treenaamaan tottista nameilla, niin alkoi paha ripuli. Asiaa tutkiessani huomasin että ko. makkaran sisällysluettelo on pötkössä ihan eri kuin mitä se oli Peten Koiratarvikkeen sivuilla. Pötkön mukaan siinä oli mm riisiä, joka ei Kertulle sovi yhtään. Lopetettiin Naturiksen syöminen ja maha alkoi tasaantumaan. Viisi päivää meni hyvin. Sitten syötin kaksissa treeneissä Kepalle ihmisten possun suikalelihaa. Mitä ilmeisimmin liian rasvaista Kepan mahalle, joten ripuli alkoi uudelleen.Tässä kohtaa en enää jaksanut arvuutella mistä moinen johtuu ja suunnattiin lekurille ajatuksella, nyt on selvitettävä mikä koiran mahassa mättää. Koirasta tutkittiin kolmen päivän ulosteesta ja verestä kaikki mahdollinen ja mahdoton. Lopputuloksena oli diagnoosi IBD. Verikokeessa näkyvät B12 vitamiini ja foolihappo arvot olivat aivan alakanttiin. IBD koiralla näiden imeytyminen on heikkoa. B12 alaraja on 173, Kertulla 120. Foolihapon alaraja on21.1, Kertulla 11.5. Hoidoksi siis Foolihappo ja B12 lisät. B vitamiinia koira on kyllä saanut, mutta nyt otettiin järeämmät aseet käyttöön. Lisäksi Kertulle määrättiin kuukauden Tylosin kuuri, jota en ole syöttänyt koska maha on ollut taas todella hyvä  lääkärillä käynnin jälkeen. En näe järkeä syöttää kuuria jos tilanne mahassa on normaali. Se normalisoitui heti kun epäsopivat asiat jätettiin pois. 
Ja ennenkin joku ehtii ajattelemaan, että IBD diagnoosi voidaan antaa vain koepalasta, niin kerron teille ell sanoin "Kertulta on poissuljettu kaikki muu mahdollinen, joten näillä tiedoilla päädytään IBD diagnoosiin ilman koepalaa. "


Tämän vuoden tavoitteista jäätiin. Rallytokosta osittain koulutusongelman vuoksi ja osittain koronan. BH koe jäi suorittamatta, koska en nähnyt järkeä mennä kokeeseen huutavan koiran kanssa vaikka liikkeet olisikin suorittanut kyllä, mutta todennäköisesti huutaen. Rallytokossa tavoitteena oli RTK3, siinä jäätiin yhden tuloksen päähän kun loppui kokeet kesken koronan takia. Kokeita toki on takana kolme, mutta yhdessä jäätiin pisteen päähän tuloksesta, koska koiran tekeminen oli siihen aikaan melko mielenkiintoista...
Rallytokossa saavutimme tänä vuonna myös Piirinmestaruus joukkuehopeaa!


Meillä on siis ollut alati kasvava ääntelyongelma. Kentällä.  Maastoissa sellaista ei ole. Kerttu on saanut ihania haukkumiskohtauksia treeneissä ja tehdessä. Varsinkin rallytokossa, jossa käskyjä tulee usein, ääntely on ollut taattua. Ja kun se ääntelee, se ei ole siinä tilassa jossa se keskittyisi ja suorittaisi asioita osaamallaan tasolla. Kaikenlaisia konsteja on kokeiltu huonoin tuloksin. Meinasin jo lyödä hanskat naulaan, mutta otinkin siinä kohtaa etätunteja uudelta koutsilta. Nyt meillä on loistavat eväät jatkoon ja ollaan parissa kuukaudessa saatu jo aivan loistavaa tulosta ja etenemistä aikaan. Tuskin muistan milloin koira on viimeksi saanut treeneissä haukkumiskohtauksen ja muu ääntely on vähentynyt siten, että meillä on usein myös treenejä, joissa ei koiran suusta kuulu mitään! Samassa on ratkottu irrotusongelma sekä palkkaan jumittaminen. Olen pyytänyt Kertulta anteeksi sitä, että olen koittanut viedä sitä eteenpäin aivan vääränlaisilla konsteilla. Kerttu on koira, joka ei siedä epäreilua kouluttamista, eikä kenenkään tarvisikaan sellaista sietää. Kerttu kertoo kyllä heti jos asioita ei kerrota niin että tehtävistä on mahdollista selviytyä kunnolla ja tehdä töitä, niin että se on kivaa. Sori Kerttu. Nyt aion olla sun arvoisesi ohjaaja. Meidän treenit on muuttuneet taas selvitymiskamppailusta takaisin mukavaksi yhteiseksi tekemiseksi, sellaiseksi kuin sen kuuluukin olla.


Tottiksessa ja Rallytokossa teknisesti ollaan mukavalla mallilla. Rallytokossa koira on aikalailla valmis mestariluokkaan, joskaan ei vielä valiopisteiden suorituksiin, hiottavaa vielä on. Tottiksessa alkaa palaset loksahdella kohdilleen ykkösluokan koetta ajatellen. Mutta tekemistä on vielä ennenkuin voi kuvitella menevänsä tekemään koetottiksen kokonaisuudessaan. Siitä olen erittäin ylpeä, että olen kuitenkin saanut koiran teknisesti opetettua Rallytokossa suorittamaan kaikki tehtävät mukavan näköisesti ja tottiksessa hyppy, A, jäävät ja muut kuviot tulee olemaan kivan näköisiä valmiina. Kriteereitäni olen matkan varrella tarkistanut ja muuttanut. En hae enää sellaista korkeassa vietissä tekevää vaan olen tullut siihen tulokseen, että tasapainoinen ja teknisesti taitava suoritus rennolla otteella tekevällä koiralla on paljon parempi vaihtoehto. Sellaista mä olen rakentanut ennenkin. Sitten tuli Kerttu, jossa on tavaraa vaikka muille jakaa ja alettiin hakemaan erilaista suoritusta. Ei ollutkaan mun juttu, eikä koiran. Näyttävää sen tekeminen on nytkin. Lisäksi sen on siinä nyt hyvä olla. Eikä se siltikään ole ollenkaan liian matalassa tilassa.Maastoissa on tämän vuoden aikana päästy isosti eteenpäin. Hakumetsät ja sitä myöten EK lajina unohdettiin aikapulan vuoksi. Ipokin jätettiin. Se ei sitte kuitenkaan ollut mun juttu. 
Esineruutu on edelleen hienolla mallilla ja koiralla on siellä iso työskentely motivaatio. Vieraat ruudut ja esineet aiheutti vielä keväällä koiralle hämmennystä, mutta parin kerran jälkeen se jo päästeli nekin pois tiehensä. 
Metsäjäljellä viime vuonna ongelmana ollut vauhti saatiin kuriin heti alkukaudesta ja metsässä koira menee ku juna. Jäljen päällä ja  nostaa kepit aina ja varmasti. Viime vuonna isosti vaiheeseen jäänyt jana ollaan niinikään saatu tänä vuonna hienolle mallille. Nuon vaan on tehty 30 metrin janat ilman ongelmaa! 
Peltojäljellä edettiin kauden aikana hienosti. Alkukaudesta koira jaksoi hyvällä tekniikalla jäljestää 300 metriä ja sitten alkoi tekniikka hajota jaksamisen loppumiseen. Viimeisenä jälkenä ajettiin tälle kaudelle IFH1 tasoinen jälki ilman mitään jaksamisongelmaa. 
Ilmaisut oli jossain kohtaa kautta liian hitaat, mutta sekin ongelma on ratkaistu. Jäljestys sinällään on hyvää ja loppukaudesta ajettiin testiksi myös täysin ruuaton muutaman sadan metrin jälki kulmilla yms. Senkin koira ajoi kuin vanha tekijä. 

Tätä kirjoittaessani olen juuri jättänyt koiran kahden viikon joulutauolle. (Joo, yritän malttaa ...) Toki voidaan jatkaa meidän uutta harrastusta koititöiden parissa noidenkin viikkojen aikana. Viime viikolla opetin koiran sammuttamaan valot ja antamaan mulle pyykit koneesta. Eikähän me keksitä muitakin hyödylliä tehtäviä opetella. 
Kohta aion istua alas ja kirjoitella muistiin mitä hiottavia kohtia meillä on vielä rallytokossa ja mitä täytyy rakennella tottiksessa, kunhan joululoma on lusittu. 


Ja varsinaiset tavoitteet vuodelle 2021..
Kyllä ne on seuravaanlaiset :
- Luonnetesti. Koitetaan käydä kattomassa mitä sellaiselle paperille tästä koirasta kirjoitetaan. Oma ajatus mulla toki jo on siitä millaiselta Kertun luonnetestin tulos tulee näyttämään. Mutta joissain kohdin koiran käytös voi olla kahdenkinlaista...
- SPL Arviointi. Tämä me hoidetaan myöskin alta pois. Tästäkin on kyllä jo haisu, kuinka tulee asia menemään
- Silmäpeilaus. Kertun isän siskolla todettiin Kertun ekana kesänä plasmooma ja tänä vuonna Kertun emällä todettiin sekä plasmooma että pannus. Joten aiomme pitää silmälausunnon voimassa. Ensi vuonna edellinen menee vanhaksi. 
- Rallytoko. Rallytokossa nousemme mestariluokkaan ja koitamme saada tekemisen hiottua valio pisteiden tasolle. Ensi vuonna ei kuitenkaan ole vielä tavoitteena valion arvo, mutta RTK4 on. Rotumestaruudet järjestetään lähellä, että niihin varmasti pitää osallistua...
- PK : No kyllä se BH on tänä vuonna tehtävä. Ja jos jäljestys pellolla jatkuu keväällä siitä mihin jäätiin niin IFH1 koetta käydään kokeilemassa. Alle voisi kuitenkin kokeilla kisafiilistä tekemällä A-osioita IGP puolella. Haaveena on syksylle JK1 koularin yrittäminen, mutta katsotaan miten tottis etenee. Maastot Kepa hoitelis jo nyt. 
- Näiden sivujen oikeasta laidasta (Sivun internet versiosta) löytyy meidän tähän astinen suunnitelma ensi vuoden toiminnasta. Lisaa varmasti vielä siunaantuu. 
- Lisäksi koitetaan saada pidettyä maha kurissa.
- ja on meillä muitakin ajatuksia ensi vuodelle. Niistä lisää jos ne toteutuu....

Kuluneesta vuodesta haluan kiittää erityisesti muutamaa tahoa..
Tanja Hourula (Kennel Graukiefer) sekä Maija (Kepan Alma-siskon palvelija: 
Kiitos kaikesta henkisestä tuesta ja kärsimyksestä <3
Sari Kiikka : Kiitos niinikään henkisestä tuesta ja ennenkaikkea treeniseurasta jollaisesta nautin.
Sevil Ilter (Koiraurheilukeskus Veikari): ratkaisevista konsteista kentällä vastaan tulleiden ongelmiemme selättämiseksi
Sekä muut mukanamme kulkeneet ja treeneihimme vaikuttaneet. 

Hyvää joulua ja menestystä vodelle 2021
Teija ja Kerttu
(RTK1 RTK2 Materiaalin Adaliina)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti