lauantai 21. marraskuuta 2020

Rallytoko kokeessa ..

 Aika sanaton tämän päivän suorituksesta. Ei meinaa keksiä mitä tähän kirjoittaisi. 

Meillä on ollut isoja ongelmia radalla Kepan äänenkäytön takia. Olen pitänyt sitä mielentila ongelmana, mutta uusi etäkoutsi sai mut tajuamaan, että ei se ole sitä. Muutettiin aika paljon ohjaajan toimintaa ja ollaan saatu tehtyä mielettömän hienoja treenejä hiljaisella, rennolla ja keskittyneellä koiralla. Tehtävät kun teknisesti on halllussa kaikki.

Tänään me oltiin yhdessä radalla. Tehtiin samaa rataa. Ihan erilailla kuin kaksi kuukautta sitten. Pakka hajosi hieman vasta siinä kohtaa kun jouduin uusimaan kyltin nro 15, neljänneksi viimeisen. Siihen asti meno olli kivanoloista. Kerttu tietää, kun sanon radalla "uusin", että joku on mennyt pilalle ja Kerttuhan ei tee mitään väärin. Ilmoittaa sen mulle haukkumalla.. Kasasin itseni ja istutin koiraa hyvän aikaa sivulla ja rauhoittelin tilannetta, ennekuin lähdin uusimiseen. Uusittava tehtävä sujuikin kivasti toisella kerralla, mutta kyllä koira pienesti jä väärään tilaan. Sen jälkeiset kolme tehtävää oli melkoista tasapainoilua, jos mä en olisi pitänyt päätä kylmänä, niin loppu olis varmaan menny ihan syteen. Kyltti 16 onnistui, mutta kyltillä 17 Kepalle oli siinä tilassa liikaa lähellä maski päässä istuva sihteeri ja sitä piti jäädä hetkeksi tuijottamaan. Sain kuitenkin jälleen pakan kasaan ja viimeisen kyltin peruutuksen koira hoiti taas kotiin. Luulen että ilman uusimista me oltain selvitetty koko rata ihan ilman ääntä. Täytyy siis treenata uusimista. Eli huudella radalla uusimista ja palkata koira kun ei ole huutelusta moksiskaan. 

Kisapaikalla tehtiin pitkä lämmittelylenkki. Tai Kepan kohdalla se on kyllä kierrosten laskemislenkki. Otin koiran myös autosta pois uudestaan heti rataan tutustumisen jälkeen ja käveleskeltiin taas neljän koiran ajan pihalla. Vasta kaksi koiraa ennen omaa suoritusta pääsi sisälle halliin. Pyysin Kepan maahan ja se olikin siellä odotellessa tosi rauhallisessa mielentilassa. Edellisen suorittaessan otin perusasentoja ja seuruuseen lähtöjä ja palkkasin paljon. Radalle aitojen taakse mennessä koira katseli hieman ympäristöään mutta todella nopeasti oli taas aktiivinen mun suuntaan. Otin narun pois ja nopeasti pystyttiin mennä lähtökyltille, ei tarvinnut odotella koiran oikeaan tilaan siirtymistä. 

tosi tyytyväinen olen myös siihen että radalla huomasin meidän oikealla puolella seuraamisen tulleen tosi varmaksi. Yhtään ei tarttenu miettiä seuruupaikkaa ja sielä pysymistä vaikka tässäkin radassa oltiin puolet ajasta oikealla ja se sisälsi vielä sekä pujottelun että kahdeksikon. 

Ja käännöksissä molemmin puolin koiran ei tarvi enää huudella että "kerro saatana mihin mennään" kun kerron sen sille ennen käännöstä ja käännöksen aikana.

Lähtö : vilkaisi hieman tuomaria, mutta oli taas heti uudelleen aktiivinen. Tätä on paljon treenattu. Ja onneksi treeni tuottaa tulosta. Esim kaksi kuukautta sitten kokeessa jouduin vaan lähteä liikkeelle vaikka koira katseli muualle ja kitisi...

1. Liikkeestä seiso kierrä koira : Koira hyvin hereillä ja suorittaa tehtävän moitteetta. Lähtee hyvin uudelleen seuruuseen.

2. Pyörähdys : Tämä on ennen ollut taatusti jonkinlaista ääntä aiheuttava liike, vaan eipä ole enää. Koira suorittaa sen hyvin ja palaa rennon näköisenä uudelleen seuraamaan.

3. Eteen - vasemmalta sivulle : Tässä viimeistään odotin äänen tulemista, kun koira ei ollut saanut pyörähdyksestä palkkaa. Vaan eipä mitään, tehtävä suoritettiin hyvin ja matka jatkuu hiljaa. Tai koira suoritti, ohjaaja otti itselleen -1 ov... Mä kun olen tehnyt sellaisenkin muutoksen että ennen pysähdystä hijennän pari askelta vauhtia että koira huomaa jotain olevan tulossa. Kepa kun ei voi sietää sitä että ei pysy mun mukana kun en ennakoi sille sille tapahtumia. No nyt oon varmaan tehny jotain ihme askelia..

4. Istu - täyskäännös oikeaan : Eipä tässä sen kummempaa.

5. Puolenvaihto takana : Tämä on Kepalle yleensä varma liike mutta mä jotenkin hätäilin tässä käskyn ja merkin antamisen kanssa ja se tuli sille vissiin vähä puskista. Jouduin toistaa käskyn ja sitte oltiin jo kuljettu pois suoritusalueelta. Siispä -10 tvä (vaihto kyltin jälkeen). Ihan turha kymppi ja uusiminen kävi mielessä kun asian huomasin mutta jatkoin matkaa kuitenkin ajatuksena että koira oli niin kivan näköisenä oikealla, niin en viittiny uusia ja pilata sen fiilistä.

6. Ohjaajan ympäri (oikealla) : taas niitä entisaikoijen varmoja äänen aikaansaavia liikkeitä. Vaan eipä tänään. suoritettiin ja matka jatkuu.

7. Käännös oikeaan (oikealla) : Ei tässä mitään sanomista ollut

8. 270 vasempaan : Hienoa tekemistä tässäkin. Vilkaisin nimittäin koiran naama tässä ja se oli korvat pystyssä ja suu auki

9. Pujottelu (oikealla) : Tässä kohtaa muistan ajatelleeni että " ai niin koira on oikealla ja silti tämä on näin tasaasta tämä seuruu

10. 1 askel-istu-2 askelta - istu - 3 askelta - istu (oikealla) : Tässäkin koira on hyvin hereillä. Mä olisin voinut olla vähän rauhallisempi kun ilme alkoi koiralla muuttua, mä näin. Mutta suoritettua tuli. Joskin tässä kun uudella tyylillä ohjaa niin en tajunnu yhtään mun askelien määriä ja olin ihan varma että astuin vääriä määriä. Mutta en. Taitaa olla jo aika selkäytimessä ne askelmäärät

11. Käännös vasempaan (oikealla) : Tätä en kyllä käsitä mitä oon oikeen touhannu. Miten voi saada tavallisesta 90 asteen käännöksestä -1 tvä ? Ei muistikuvaa mitä olis voinu olla

12. Eteen istu - vasemmalta oikealle (oikealla): Tosi hyvin suoraan eteen myös oikealta! Tätä on kyllä hiottukin olohuoneessa. Ei se huono ole ollut aikoihin, mutta ei täydellinenkään. Nyt koira tulee ihan suoraan. Ja tulee takaa kiertämällä oikealle puolelle ongelmitta. Ja jatkaa mukavaa seuruuta oikealla vielä tässäkin vaiheessa

13. Kahdeksikko (oikealla) : Muistan hyvin koko kahdeksikon ajan miten saan koiran pysymään hyvässä seuruussa täläisessä kääntyilyssä. Pitkä matka on tultu oikealla ja aina vaan se on siellä hyvä tässä kohtaa

14. Puolenvaihto jalkojen välistä (oikealla) : varmaa suorittamista, eikä ääntä, kuten vanha Kepa olisi tässä(kin tehnyt)

15. Istu - seiso - kierrä koira : Tässä ohjaaja oli hieman hätäinen mutta myös koira arpoi että tässä ihan varmasti tulee se istu-seiso-istu ku sitä on toissapäivänä hiottu. Eli koira meni hienon seisomaan nousun jälkeen heti uudelleen istumaan. Otin uusimisen ja kuten ylempänä kirjoitin, siitä ei Kerttu pitänyt, se kun ei omasta mielestään tee virheitä. Edelliselle kyltille ja rauhoitin rauhassa tilanteen perusasentoon. Uudelleen suoritettuna liike oli hieno.

16. 2x vasen täyskäännös : Itse tehtävän koira suorittaa hyvin mutta huomaan että ei ole enää ihan samassa optimi tilassa jossa oli uusimiseen asti. Ja minä tässä sen pisteitä vieneen virheen teen. Kaksi askelta saa käännösten välissä ottaa halutessaan, no minäpä olin ottanu kolme, sehän on -10 tvä... Olen lisännyt käännösten väliin 2 askelta vähentämään ääntelyä. Taidampa muuttaa sen takaisin niin että väliaskelia ei oteta lainkaan. Säästytään jatkossa noin typetältä kympiltä.

17. Istu-käännös vasempaan- istu : Tässä kohtaa huonommaksi mennyt mielenstila plus suoraa edessä lähellä maski päässä istunut sihteeri oli Kepalle liikaa. Jäi tuijottamaan tyyppiä ja jouduin sanoa istumiskäskyn useampaan kertaan ja kovemmalla äänellä. Ja tietenkin silloin tulee ääntä myös Kepalta, koska hänen korkeudelleen ei saa huutaa töissä, koska hän ei virheitä tee. Taas tajusin onneksi olla menemättä mukaan koiran touhuun vaan pidin oman pään kasassa ja kehuin koiran rauhassa kun viimein istui ja sitten vasta käännyin. Kääntymisen jälkeenkin pidin hyväisen tauon. Jotta vipa kyltti ei mene plörinäksi

18. 3 askelta peruutusta seuruussa : Tästä on kyllä tullut ihanan varma liike nyt Kertulle!

Maali : Maalissakin koira jäi tuijottamaan sihteeriä ja jouduin pyytää sitä pariin kertaan jättämään sihteerin omaan arvoonsa, kytkin koiran, menin pihalle hallista ja olin onnellinen. 

Suoritus ei ollut täydellinen mutta meille se oli valtava työvoitto. Kukkahatun vetäminen syvälle päähän ja muutama muu pikkujutulta toimiva muutos on tehnyt meistä taas parin joka menee pääsääntöisesti samaa rataa! Koiralle annan radasta tänään 96 pistettä, ohjaajalle 78.. 

Ja tuomari antoi meille VOI71. Tuomarin mielestä koiralla on hienot eteen- ja sivulletulot sekä askeltethtävä. 

Iso ja nöyrö kiitos meidän uudelle etäkoutsille. Löysi meiltä juuri oikeat virheet ja juuri oikeat konstit niihin. Jos 5.12 kokeessa on tilaa niin saatetaan mennä vielä sinne kokeilemaan josko sittenkin saataisin tämän vuoden tavoite RTK3 täytettyä.. Mikäli siellä ei ole tilaa niin vaihdetaan tässä kohtaa tottikseen ja hiotaan jo valmiiksi kuntoon myös mestariluokka ensi vuotta varten.

Kuvat jäi ny kyllä reissulta ottamatta, mutta laitetaan sohvakuvaEi kommentteja:

Lähetä kommentti