tiistai 31. lokakuuta 2017

Yhdistystoimintaa part 2.

Joskus aiemminkin olen avautunut samasta aiheesta ja teen sen taas.

Vuoden 2016 olin kokonaan poissa kaikesta yhdistystoiminnasta. En kuulunut yhdenkään koirayhdistyksen hallitukseen enkä laittanut tikkuakaan ristiin minkään yhdistyksen eteen. Kokeilin olla sellainen tavallinen rivijäsen. Joku sairaus mua ilmeisesti vaivaa ja vieroitusoireissani taas tänä vuonna menin SPL alaosaston hallitukseen ja vielä sihteeriksi. Kukaan muu ei halunnut, ylläri. (On jo sinänsä ihme että ne hallitukset saadaan yhdstyksissä kasaan, mutta suoranaista taikuutta ja kiristystä vaatii se että hallituksen jäsenistä saadaan nimettyä ne pejiit, sihteerit ja kirstunvartijat). Ensi vuodelle olen niinikään lupautunut istumaan samaisessa hallituksessa, mutta VAIN ja ainoastaan ihan hallituksen rivijäsenenä. No, nettisivuja toki päivitän ja yhdet rodun mestaruuskisat tuli anottua pääliitolta..   Eikä siinä vielä kaikki! Rallytoko yhdistykseni hallitukseen(kaan) ei ollut tunkua. En tiedä mistä se tuli (itsesuojeluvaisto ei pelannu taas ollenkaan)  mutta menin sanomaan että jos muita tulijoita ei ole, niin voin tulla mutta en aio olla kauhean ahkera. Virhe! Olen nyt yhdistyksen hallituksen varajäsen ja Rallytokovastaava ensi vuonna...


Toisaalta nautin tästä. Nautin siitä, että voin omalta osaltani toimia rakkaan rotuni ja lajieni asialla. Jostain ihmeellisestä geenivirheestä johtuen (tulee isän puolelta, rallimies vm.1955 ja edelleen mukana) tykkään järjestää tapahtumia tämän harrastuksen ympärille. Samaa se oli jo hevosvuosina, hallituksessa piti sielläkin istua vuositolokulla ja olla joka helevetin viikonloppu jossain kissanristiäisissä, omasta tahdosta toki (lähes aina). Toki jokaisessa järjestämässäni koulutuksessa on oma lehmä ojassa. En mä mitään näyttelykoulutuksia tai koiratanssin alkeita järjestä ku ne ei kiinnosta mua, järjestän vain sellaisia koulutuksia ja tapahtumia jotka kiinnostaa itteäkin ja joihin haluan itsekin osallistua. Että ihan epäitsekkäistä syistä en koiraharrastusta alueellamme edistä.

Mikä sitten sai minut istumaan koneelle  (tai siis istuin tässä koneella jo valmiiksi, muutama yhdistysasia piti hoitaa...) ja avautumaan tästä aiheesta jälleen? Vaikka olen huomattavasti vähentänyt näitä hommia niin taas huomaan istuneeni pitkän tovin koneella ihan vaan yhdistysasioita hoitaakseni. Kattokaapa kuulkaa ku se ei vaan toimi niin että se yhdistys jotenkin pyöriis ilman että jotkut pikkuusen kummalliset tyypit tekis niitten asioiden eteen jotakin. Joo ne samat tyypit jotka ei ostanu sulle hallille tuolia yhdistyksen rahoista kun et voi seistä treeneissä. Ne samat tyypit jotka ei hommanneetkaan talviharrastushallia sun naapurista ettei tarttisi ajaa sen takia, että pääsee treeneihin. Ne samat tyypit, jotka näkee vaivaa sen eteen että alueella olis koulutusta, joka sitten kuitenkin on vääränä päivänä, väärässä hallissa, väärään kellonaikaan, väärästä lajista ja ei se kouluttajakaan nyt oikeen inspiroi. Jaa mikä jäsenille osoitettu, toimintaa koskevien toiveiden esittämis-kysely.. - En oo vastannu siihen. 

Jälleen yhden huippukouluttajan kohtuuhintaisen koulutuksen osanottajapulan vuoksi juuri peruttuani kysyn itseltäni että miksi? Miksi kulutin tuonkin koulutuksen eteen useamman hetken: kyselin kouluttajan, etsimme molempien kalenterista sopivan päivän, tein ilmoituksen, otin ilmoittautumisia ja ennenkaikkea taas niitä perumisia, muistuttelin koulutuksesta joka helevetin some koiraryhmässä tasaisin väliajoin, jotta saisi paikat täyteen ja muutaman euron yhdistyksen tilille rahaa ja vastailin ihmisten kysymyksiin kun ne ei osaa lukea siitä ilmoituksesta.. Miksi? Kysyn vaan.

Kaikissa  yhdistyksien vuosikokouksissa joissa olen tänä(kin) syksynä istunut tai ollut edes hengessä mukana (kun se oli vääränä päivänä ja väärään aikaan enkä tohtinu ajella ku olin just ollu sen kauriin kans tiellä vastaikkain), on ollut paikalla ainoastaan hallitus. Ketään ei kiinnosta yhdistyksen asiat. Millä sä teet minkäänlaista tuuletusta yhdistykseen kun hallitukseen on pakko valita vuosi vuodelta samat tyypit, kun kokouksissa ei oo paikalla muita. (Tai on siellä ne vuoden koira kisaan osallistuneet hakemassa pyttyjään, mutta "en mä ehdi", ne vastaa kaikkeen mitä niiltä kysyy). Ja jos hallitusta ei saada kokoon niin se yhdistys on sitte siinä. Ei mikään yhdistys ole olemassa ilman hallitusta (ja aina sinne valitaan ne väärät tyypitkin ) Eikä ilman tekeviä jäseniä!! Millä te ootte ajatellu että nämä yhdistykset pyörii ja järjestää toimintaa jos niitä tapahtumia ei joku tee? Ja ootko koskaan kuullut että hallituksella ei ole yksinoikeutta yhdistyksen toiminnan järjestämiseen. Ihan varmasti myös rivijäsen saa järjestää toimintaa, kunhan esittelee ajatuksensa hallitukselle ja se hyväksyy sen. Ja voin kertoa että ykskään järkevä ehdotus ei oo saanu hallitukselta kieltävää vastausta kun rivijäsen on jotain ehdottanu ja luvannu sen hoitaa. Been there, Done that! Päinvastoin ne hyppii onnesta kun joku jakaa heidän työtaakkaansa. Nimenomaan taakkaansa ja ihan vaan jotta sulla olis hyvät puitteet harrastaa.

Jos meno yhdistystoiminnassa jatkuu tällaisena, huomaamme jossain kohtaa että yhdistykset kuolevat ja tilalle tulevat koirakoulutuksia ja tapahtumia järjestävät yritykset. Hupsista, hinta vähä pompsahti.. Mieluumminko maksat pentukurssista 100 e jollekkin toiminimelle kuin 20 e yhdistykselle? Tätä kannattaa tosissaan pohtia aina kun kieltäydyt niistä jokaisesta kökästä joita yhdistykselläsi on. Ihmiset eivät ole valmiita antamaan omaa aikaansa ilmaiseksi. Mutta kuitenkin he vaativat sitä niitä hallituksen tyypeiltä (ja ku sieläki istuu edelleen ne väärät tyypit, jotka ei osaa eikä tiedä mitään..)

Kakspiippuinen juttu. Tekis mieli ittekki lopettaa kaikki yhdistyksien ja samalla kaikkien alueemme koiraharrastajien eteen tehtävä työ. Miksi munkaan tarttee ku ei muutkaan.  Mutta kaikki meistä ei voi ajatella noin. On oltava myös niitä jollainlailla päästään vialla olevia ihmisiä jotka käyttää oman aikansa, jotta sulla olis treenikentät (onkohan siinä millanen pohja, ku nurmi ei sovi meidän fifille ja hiekka jää meidän nassun karvoihin), talvihalli (onko hallissa tapeeksi lämmin ja onhan mun treenit just siinä kohtaa mihin oon ne toivonu?), lajin vaatimat varusteet(ja vielä ehjät sellaset ja sääntöjen mukaiset), viikkoryhmät, ulkopuoliset kouluttajat säännöllisesti puoli ilmaiseksi (Helsingistä ajelee pohjanmaalle ammatikseen koirankoulutusta harjoittava kouluttaja ja se sais maksaa vaan 10 euroa, muuten en osallistu..), kokeita silloin kun koira on hyvässä vireessä... etseteraa... 

Meikäläisen motivaatio järjestää hetkeen mitään on taas mennyttä. Katsotaan saapuuko motivaatio vielä joskus jostain vai alanko samanlaiseksi vetelykseksi kuin suurin osa kaikkien yhdistyksien jäsenistä... Sovitut jutut täytynee kuitenkin hoitaa.

P.S. Meidän treenitauko sujuu ihan jees. Itseasiassa oon selvinny ekat 1½ viikkoa yllättävän helposti ja koirakin on pysyny nahoissaan, ainakin melkein.... Enää 2½ viikkoa jäljellä :D Treenit aloitetaa 20.11 ja neljä viikkoa ehditään treenata kunnes on RTK3 koularin jahtausta ohjelmassa..


Talvi tuli, mutta se myös meni jo..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti