keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Treeniä ja sitä myötä suunnitelmia..

Kyllä on taas hiljaisen maaliskuun jälkeen treenattu.

Hakuilemassa käytiin viereisellä paikkakunnalla osaavampien joukossa. Päällimmäisenä jäi mieleen se, että mitä koira osaa tutussa metsässä, ei se välttämättä osaa sitä vieraassa metsässä. Hyvin teki töitä jos sai apuja mutta ilman apuja oli vähän hukassa. Ja mitä ilmaisuun tulee haussa niin oon nyt päättänyt miten rullailmaisu opetetaan mun koiralle. Se opetetaan takaperin ketjuttamalla. Tänään siis heti jälkien vanhetessa tuumasta toimeen ja kokeilemaan. Treenikaveri lelun kanssa kyykkyyn mettätielle, koiralle liivit päälle, suunnan osoitus ja kösky näytä. Tuo vaihe nyt oli niin helppo että otin heti vaiheen kaksi. Koiran ollessa ohjaajan luona, sivulla istumassa, rulla suuhun , pito, irrotus köskystä, suunnan osoitus ja "näytä". Hyvin toimii. Tehdään nyt tuota hetken ja edetään sitten eteenpäin. En edes muista mikä on vaihe kolme. Opettelen sen kunhan rulla pysyy suussa vielä tiiviimmin. Tästä se lähtee. Ja ilmaisu opetetaan muualla, pistoilla tulee aina vielä suora palkka. Näin edetään.

Jäljellä on taas käyty. Eileen tekaisin Martalle pellolle lyhyen jäljen jossa oli ruokaa alussa viiden ja lopussa kymmenen askeleen välein ja sain todeta että talven jäljiltä olis ruokaa saanu olla reilusti tiuhempaan! Mutta positiivista oli se että jos koira ei syksyllä ymmärtänyt peltojäljellä ilmaisusta mitään niin nyt kun maltoin puoli minuuttia odottaa enkä vaan päästänyt koiraa etenemään niin menihän se maahan! Tänään oli vuorossa mettäjälki. Otin Martalle aiheeksi janan, jota pitäis alkaa tosissaan nyt opettamaan... Tein kolme 50askeleen jälkeä joissa päässä keppi ja lähetin muutaman metrin ennen jälkeä koiran matkaan vinosti jälkeen nähden. Parissa ekassa kiemurteli mutta kolmannessa meni jo sujuvasti janalta jäljelle. Nyt sitte sinne tavoitteeseen eli 20m pitkälle janalle vai miten pitkä se olikaan.. Helppoa :D Kepeistä kovin tyytyväinen. Oon tähän asti aina heti avannu suuni ku oon hoksannu koiran haistelevan keppiä nyt olin hiljaa ja silti se otti sen suuhun ja kääntyi sen kans mua kohti että leikitään! Vieraita jälkiä ja keppejä ja janaa, niitä pitäis nyt treenata ahkerasti. Josko jo tänä vuonna jälkikokeeseen... Saas nähärä miten edetään. Syksyyn on vielä aikaa.Mutta ei paniikkia vaikkei ehdittäisikään. Hertta teki tänään mukavan pituusen mettäjäljen jossa oli käännöksiäkin. Jäljesti hyvin mutta esineestään meinas mennä ohitte, mikä on Hertalle kyllä outoa.

Hertta on nyt ilmoitettu luonnetestiin 14.5.. Se on vaan ainakin tällä hetkellä niin laama että sitä ei tuossa tilassa voi testiin viedä. Toivon suuresti että olemus muuttuu reilussa kuukaudessa jotta voin sen testiin viedä.

Oon aiemmin vakaasti päättänyt että Martan kans ei sekaannuta tokoon ollenkaan. Mutta kuten lukijat ja tuttavat tietävät niin pohdiskelu on mun suurin pahe. Hoksasin että Marttahan osaa tokon alokas luokan liikkeistä kaikki muuta paitsi kaukot ja ryhmä paikkamakuun. Jos sitte kuitenkin opettais ne sille ja kävis kesän aikana koittamas.. Todennäköisesti näin käy..

Hertta ei oo nyt laamailunsa kans tehny ollenkaan tokoa, mutta Martan tottis on jotenki ulkokauden alettua taas ihan uusis uomis. Ja yks millä oon huomannu olevan osuutta tekemisen parantumiseen on se miten vien sitä kentällä. Saaliilla se menee ihan överiksi ja alkaa esim seuruussa edistää ja painaa ihan pirusti. Mutta jos vien sitä toista kautta, agren puolelta, se on paljo parempi. Pelkkä haukutus (joka on parantunu ja tullu itsevarmemmaksi) ennen tekemistä ja palkaksi taistelua ja koira toimii huomattavasti paremmin. Seuruu on tuolla tyylillä ollut nyt aivan nautinnollista jopa lelu taskussa. Toinen missä toimii hyvin on lelun pitäminen vasemmassa kädessä heilumassa kun seuruutetaan. Yhtäkkiä otti kunnon harppauksen tekemisessä, niin ison että taidanpa ilmoittaa BH kokeeseen toukokuulle jos ei mitään katastrofia tule koulutuksessa vastaan. Kaavion pituus toki kammottaa ja paikkamakuuta ja henkilöryhmää pitäis treenata vielä paljon, mutta se on nyt tavoite että toukokuulla BH ja kesän aikana toko alo...

Puolentoista viikon päästä kv näyttely Martalla ja se on kaljuuntumaan päin... Saas nähärä... Odotukset on nyt korkialla ku tietää mitä se voi saada vähintään.. Tavoote olis parantaa.. Toivon mukaan niin käy!

Jatkamme harjoituksia ja palaamme asiaan jälleen.

Ja jälleen saatte nauttia loistokkaista puhelinlaatu kuvista ...

Meillon oma sohva..

Virallinen valvoja on meidän perheessä aina paikalla kun pelataan..

Murut päivämakooksilla..

Hertta mettälenkillä. Maisema on hieman muuttunu 

Martta ja jotenki niin kauhia kuvakulma että koira näyttää ihan naurettavalta!

Kausi alkoi, hermo lepää, tuola on niiiiin hilijaasta.

Pellolla vielä hieman kosteaa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti