torstai 23. huhtikuuta 2015

Levon ja treenin suhde

Tällaisia  aiheita aloin miettimään koulutehtäväni pohjalta..

Miten koira liikkuu niinä päivinä kun se ei käy treeneissä?
Entä ennen ja jälkeen treenin?
Mikä on sopiva treenin määrä?

Oletko miettinyt näitä asioita oman koirasi kohdalla? Minun ainakin on myönnettävä, että mikäli mulle olisi siunaantunut luustollisesti terveitä koiria, niin aivan varmasti en olisi näin paljon miettinyt koiran hyvinvointia, kuntoa, liikunnan vaihtelevuutta tai lihashuollon merkitystä tms.. Aina välillä käy mielessä, että josko tekisi koiralleen oikein ohjelman jota noudattaa, mutta ei se toimi niin tavallisen työläisen, perheellisen ja luonnonvoimienkin armoilla olevalla ihmisellä. Suunnitelmaa joutuisi kuitenkin aina muuttaa, muiden elämän asioiden vuoksi. Mutta olen pyrkinyt siihen että koirani saa riittävästi ja monipuolisesti liikuntaa ja treenin ja levon suhde olisi kohdillaan. Hertta liikkuu hyvin pitkälle aina vapaana. Vähänlaisesti tehdään remmilenkkejä. Tarpeidenteon takia tehdään ja toisinaan ei huvita ajella mettään yms, niin silloin lähdetään ihan perinteiselle remmilenkille. Remmilenkkeily on koiralle kovin yksipuolista liikunta. Mun korvaani särähtää aina kun sanotaan että " ei meidän Rekulla voi mitään vaivoja olla, se on kotikoira, makaa vaan sohvalla ja käy rauhallisilla remmilenkeillä." No sillä teidän Rekulla just on niitä jumeja, eikä se pääse kehittymään tasapainoisesti, mikäli se ei saa monipuolista liikuntaa monipuolisilla alustoilla. Älkääkä käsittäkö väärin: en aliarvioi kotikoiria, kaikkien ei tarvitse olla jatkuvasti menossa koiransa kanssa jossain koulutuksessa tai kokeessa, kotikoirakin on koira, ihmisen paras ystävä, tarkoitan sitä että olisi nähtävä, että koiran ei tarvitse olla aktiiviharrastajan koira, jotta se tarvitsisi monipuolista liikuntaa ja kehonhuoltoa sekä aktiviteettia aivoille voidakseen paremmin.

Treenin ja levon suhde on mielestäni koirakohtaista. Siinä missä toinen koira etenee ja toimii paremmin treenatessaan viisi kertaa viikossa niin toiselle koiralle samaan tavoitteeseen pääseminen on kaksi kertaa viikossa. Jokaisen pitää tuntea se oma koiransa. Mikä on sun koiralle se sopiva määrä. Olis taas paljon helpompaa kun joku tulis ja kertois että koiraa treenataan kolme päivää viikosta ja muut lepopäiviä. Ei tarttisi itte miettiä eikä oppia tuntemaan sitä omaa koiraansa. Monelle aloittelevalle koiranohjaajalle on suuri yllätys että sielä kentällä ollaankin vain se 5-10 minuuttia, korkeintaan vartti kerrallaan, taas koirasta ja koulutustasosta sekä koiran iästä riippuen. Itse syyllistynyt myös siihen liian pitkään hinkkaamiseen. Se näkyi hyvin edellisen koirani tekemisessä... Liiallinen treeni tuottaa koiralle stressiä joka myöskin aiheuttaa lihasjumeja ja muuta vaivaa koiralle.. Ei riitä että huolehtii koiran fyysisestä hyvinvoinnista, on muistettava myös se henkinen puoli!

Entäs ennen ja jälkeen treenin.. Otatko koiran suoraan autosta treeniin, lajissa kuin lajissa, vai käytkö verryttelemässä sen ennen ja jälkeen suorituksen? Entä mites palauttavat venytykset? Niin.. Ei muista, ehdi tai muutenvaan jaksa tuhlata aikaaa sellaseen ku "Ei tuolla mun koiralla  oo mitään vaivojakaan"..  Myönnän, itsekin luistan tästä välillä, mutta olen pyrkinyt siihen Hertan ja hänen luusto- ja lihasongelmien vuoksi että koira olisi lämmin ennen kuin se alkaa treenaamaan. Ja jos en treenipaikalla jostain syystä sitä vie pienelle kävelylle ja/tai venyttele, niin kyllä se kotiin päästyä käy pienen palauttelukävelyn ja venytellään kun on palautunut treenistä. Mutta kuten sanoin, tuskin olisin näin innokas näissä asioissa jos mullakin olis koira jolla "ei oo mitään vaivoja". Näitä asioita ei tehdäkään ongelmien hoitamiseksi vaan niiden ehkäisemiseksi..

Ja nyt te sitten mietitte että " no kuinkas se Hertta sitten liikkuu". Hertta on sen verran pehmeä ja matalaviettinen koira, että olen huomannut sen olevan tokokentillä parhaimmillaan kun sillä on sen puolen treeniä vain kaksi kertaa viikossa. Joskus saatan lisäksi tehdä jonkun pienen yhden asian treenin kotona lisäksi. Enemmän jos tottelevaisuutta hinkkaa, niin koiran tekeminen huononee selvästi. Ennen koetta Hertta pitää 4-5 päivää kokonaan vapaata tottelevaisuustreeneistä. Tätä tosin oon alkanut miettiä uudelleen, että onko tämä sittenkään oikea konsti.. Todennäköisesti ennen seuraavaa koetta otan pienen treenin edellisenä päivänä ja katson miten muutos koetta edeltävissä treeneissä vaikuttaa koesuoritukseen. Jälkikaudella eli n. huhtikuusta lokakuuhun pyritään siihen että jälkiä tulee tehtyä kerran viikossa. Loput päivät Hertta käy uimassa, metsälenkeillä, pelloilla juoksemassa, hankitreeneissä, remmilenkeillä, on vapaana pihassa kun olen lasten kanssa ulkona, tekee esineruutua ja hakuilua vaihteluksi omille päälajeilleen, käy pyörälenkeillä, leikkii toisten koirien kanssa (tätä ei kauheasti ole, kun pelkään selkää siinä rallauksessa)... Tällälailla mun koirani liikkuu. Joka päivä se tekee jotakin tylsien remmilenkkien lisäksi. Usein remmilenkit ajoittuu niihin päiviin kun on tottistreenit, ettei tehdä mitään suuremmin energiaa purkavaa jotta koiralla olisi virtaa vielä kentällä.

Sen myönnän että lämmittely jää toisinaan tekemättä. Hyi mua! Mutta treeninjälkeinen huolto meillä on kyllä kohdillaan. Käyn aina treeneistä kotiin tullessani pienen kävelyn ja venyttelen koiran viimeistään kahden tunnin kuluttua treeneistä. Talvella maneesissa tehtyjen treenien jälkeen, kierrettiin Hertan kanssa aina muutamaan kertaan kävellen maneesi ympäri. Joo, näytti tyhmältä, mutta mitäpä ei koiransa eteen tekisi :D Mutta kuten jo sanottu, tuskin olisin näin ahkera jos koiralla ei olisi vaivoja. Selkeästi vain huomaa sen eron koiran fyysisessä terveydessä kun nämä hommat hoitaa kunnolla. Ja mikäli se päivä vielä tulee että mullakin on koira jolla "ei oo mitään vaivoja" niin luulempa että tästä on tullut niin rutiinia mulle, että sekin huolletaan samallatavalla kuin Hertta nyt.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti