lauantai 11. maaliskuuta 2017

Ei se huono ollut muttei parhaimmillaankaan..

Tokokokeessa.. edellisestä onkin jo aikaa reippaasti yli puoli vuotta. Mutta nyt tuli tunne että voisi jo mennä kokeilemaan uutta luokkaa. 
Kuten otsikko paljasti, koira ei ollut huono, mutta ei se kyllä esittänyt parastaankaan. Hyviä pisteitä saatiin, niistä mistä pisteitä saatiin.. ja koira jaksoi hyvin tehdä loppuun asti töitä. Ei ole siis liikaa vaadittu tältä koiralta, että tehdään tokon avoimen luokan jutut kaikki palkatta. Mutta kummallisia juttuja siellä tapahtui ja sitten myös positiivisia yllätyksiä. Olen loppujen lopuksia aika tyytyväinen. Vikalista ei ole niin pitkä kuin olisi voinut luulla.

Avoimessa luokassakin saa nykysäännöillä laittaa liikkeet sikinsokin järjestykseen. Pidän sitä vain positiivisena asiana. Ei opi koira ennakoimaan ja tietämään mikä liike tulee hänen mielestään seuraavaksi. 





Olen lähestynyt tätä koetta ihan eri tavalla kuin koskaan aiemmin.Ei olla tehty juuri yhtäkään liikettä kokonaisena koeliikkeenä, paloina vain, eikä olla tehty mitään kisanomaista treeniä. Taitaapi olla niin, että se kantaa pitemmälle. Kun muutamia koiria oli vielä jäljellä ennen meitä niin kävin herättelemässä koiran ulkona. Tein ne viime aikoina vaikeimmilta tuntuvat.. jäävät ja kaukot ja koira autoon. Voi olla että parempi olisi tehdä vain nostatusta ennen kentälle menoa eikä näin.. tätä muutan seuraavaan kokeeseen. Vähän kiirekin meillä sitten tuli omalle vuorolle kun olin miettinyt valmiiksi missä kohtaa haen koiran ja sitten meitä edellinen keskeyttää ontumiseen ekan liikkeen jälkeen.. tuli vähän kiire hakea koira. Mutta sain kyllä järjestäjiltä luvan tehdä valmistelun.  Ihan rauhassa kun en voinut tietää että nyt jo pitää olla valmis. 



Luoksetulo oli ensimmäinen liike. Se sopi meille oikein hyvin. Minä kun useimmiten treenaamaan mennessä jätän koiran kentän laidalle makaamaan ja otan sieltä luokse ihan ekana. Tosin en liikkeenävaan leikkimään, mutta näin koe alkoi vähän kuten treeni alkaisi. . Hyvin tuli luokse, mutta koiralle tuli tässä pieni black out.. Eteentultuaan meni ilman pyyntöä, minun tai liikkurinkaankaan, sivulle, siitä pistevähennys, tietenkin. Olen alannut jo muutenkin miettimään, että nytkun pk puoli on haudattu. Nniin alan opettamaan Marttaa tulemaan suoraan sivulle ja jätän eteentulot kokonaan pois. Mutta sitä ei tehdä nyt kun on tässä kokeita tulossa muitakin lähiaikoina, mutta niiden jälkeen muutos tehdään. 
Luoksetulon jälkeen tuli liikkeestä aeisominen. Jäävät on hetken olleet meille murheen kryyni mutta nyt ne on taas alkanut sujumaan ja tämä mielestäni täydellinen. Tuomarin mielestä myös, lähes täydellinen.

Merkin kierto. Tässä on ollut vauhtiongelmaa paluussa. Tänään sitä oli molemminpäin, menossa ja paluussa. Koira kuitenkin kiersi ja teki liikkeen oikein vaikka vauhti oli ravi. Kyllä tästä varmasti kasi olisi paperiin rapsahtanut jos ohjaaja ei olisi nollannut liikettä. En yhtään ole muistanut erästä uusien sääntöjen kohtaa.. koiraan ei saa enää koskea sen jälkeen kun se on perusasennossa liikkeen aloituspaikassa. Ja minähän olen opettanut että taputan sitä kylkeen ennen kiertoon lähetystä ja rintaan ennen ruutuun lähetystä.. vaan tämäpä onkin kiellettyä vaikka liike ei olisikaan vielä alkanut.. joudun tehdä uudet rituaalit näihin kahteen liikkeeseen alkuun.. ilmeisesti sanallisen herätyksen... ohjaajan piikkiin tämä nolla. Koiralle 8.

Hyppy. Tässä nähdään miten koetilanteessa koira saattaa seata eri lajit.. Esteen eteen kun mentiin ja sanoin ennen koiran luota lähtöä käskyn "odota", oli koira lähdössä hyppyyn, kuten pk puolella. Jouduin palata takaisin sen viereen ja sanoa uuden odota käskyn. Eniis ehtinyt kuin puoli askelta ottaa ja siitä palata, mutta palata kuitenkin. Sen jälkeen koira ymmärsi että jaa täää onki tää hyppy... 
Ja pisteitä ropisi vaikka alkuhässäkän jälkeen koira teki. hyvän hypyn.


Seuraaminen oli ohjelmassa tässä kohtaa. Se sisälsi kaikki uudet avoimessa luokassa olevat seuruujutut. Juoksussa oikealle käännöksen ja kaks askelta eteen-kaks askelta taa. Seuruu ei ollut koiran parasta osaamista, mutta ei se huono ollut. Parempaa kontaktia olisin kyllä toivonut, mutta peruutus onnistui hyvin ja juoksussa käännös ja muut eteen tulleet jutut. Vire ja kontakti vaan ei ollut sitä mitä koira osaa esittää. 

Ruutu.. sain sen tämän viikon treeneissä hyvälle mallille. Koira meni aina ruutuun ja se meni tarpeeksi perälle asti ettei maahan mennessään olisi nauhalla. No mä jokatapauksessa nollasin tämän kun taputin koiraa perusasentoon tulon jälkeen. Mutta nollille se olis menny jokatapauksessa. Tätä kyllä ihmettelin. Koira on hoksannut tämän nyt ihan hyväksi ja tänäänkin lähti heti käskystä kohti ruutua kunnesäi ruutunauhan eteen haistelemaan?? Mitä ihmettä! Kutsuin koiran luokse ja jatkoin matkaa. Sen verran on tullut koekokemista jo että pakka ei mee sekaisin vaikka välissä tulee joku liike joka menee ihan persiilleen.. Matka jatkuu senkin jälkeen.

Noutamiseen lähdimme sitten. Ei huono. Se oli hieno konainen nouto, mutta... vauhti siitä puuttuu. Tuollakin saa jo kuitenkin riittävät pisteet, mutta olisi siihen vauhtia jostain löydyttävä lisää. Hiemenpelotti mitä tapahtuu kun liikkuri antaa minulle kapualan, sitä ei ole harjoiteltu, mutta ei ollut koira moksiskaan tästä.

Liikkeestä maahanmeno. Olin niin toivunut että tässä olisi mieluummin istuminen kun se on meillä varmempi, mutta koira yllätti minut tässä ja teki tämän hyvin. Maahanmeno saisi ilmeisesti tuomarin mielestä olla nopeampi.

Viimeisenä sitten kauko-ohjaus. Viimeisessä liikkeessä mun olis tehny mieli huutaa ja käydä nostamas koira ylös. Mitä ihmettä tapahtui. Koiralla ei mitään hajua mitä tarkoittaa käsky istu. Karvakaan ei värähtäny käskystä. Mä en vaan käsitä mitä tässä tapahtui. Se ei vaan noussu ja se siitä. 

Paikkaistuminen oli viimeisenä. Kahdessa ryhmässä, joista me oltiin mukana jälkimmäisessä. Sanoisin näin yleisesti että uusissa säännöissä oleva kilpailukielto on laittanut ihmiset treenaamaan paikkista parempaan kuntoon ennen kokeisiin menoa. Oli nimittäin kautta linjan ihan alokkaasta asti 
paikkikset paljon rauhallisempia kuin mitä ne oli ennen. Tässä liikkeessä luotin koiran. Vaikkakin tässäkin oli yksi asia jota ei ole treenattu. Pienissä halleissa kun on treenattu niin matka koiran ja minun välillä ei ole ollut lähellekään sitä 25 metriä joka se näytti kokeessa olevan (muistin että se olisi lyhyempi). Mutta ei hätää koiralla tässä. Istui kun tatti. Kerran haisteli ilmaa ja nuolaisi huulia ja muuten todella rauhallinen suoritus. 

Kokonaisuutta ajatellen siis ihan jees sitä ajatellen että koira kyllä jaksaa kaikki liikkeet tehdä kunhan nuo aivopierut jätetään pois ohjaajalta ja koiralta niin kyllä ne ykköset sieltä tulee. Ei epäilystäkään. 

Tuomari antoi kokonaisvaikutelman arvosanan ja kommentteja vasta paikkaistumisen jälkeen. Ainut asia mikä laski meidän konaisvaikutelmaa oli koiran ennekointi joissakin liikkeissä, siitä ei tuomari digannut ja otti siitä pojon pois. Muuten kuulemma harmonista menoa. 


No tulo sieltä tulos, mutta ei se tulos mikä piti. Mutta odottavaisin mielin kohti seuraavaa koetta joka onkin jo kohta. Sitä ennen tehdään seuraavaa..
1. Vahvistetaan ruutua
2. Opetetaan ruutuun ja kiertoon uudet ennakoivat merkit kun koskea ei saanut. 
3.Tehdään kaukokäskyjä!! Joskin se ei ole treeneissä tehnyt tuota stoppia jonka teki nyt että tuskin pääsen siihen puuttumaan.
4. Tehdään hyppyä niin etttä koira muistaa minkä lajin hypystä on kyse ja malttaa odottaa hyppyyn lähtöä. 
5. Vahvistetaan ennen joka liikettä tekemääni pientä viritystä ja laumapalkkaa. 

Pisterivi
Paikalla istuminen 10
Seuraaminen 8 1/2
Seisominen seuraamisen yhteydessä 9 1/2
Luoksetulo 8
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9
Ruutu 0
Noutaminen 8 1/2
Kauko-ohjaus 0
Estehyppy 6,5
Merkin kierto 0
Kokonaisvaikutus 9

Yhteensä 197,5 ja AVO3

Ohjaajan piikkiin laitetaan täysin tuo merkin kierron nolla, koiran piikkiin ruutu ja kaukot. Hypyn vähennykset ehkä molemmille. En varmaan antanut tarpeeksi selkeitä käskyjä ja koira sekoili lajeissa. Muuhun olen tyytyväinen vaikka ainahan parempikin vois olla mutta ei aleta nyt vaatia täydellisyyttä, kun sitä ei ole meistä kukaan.

Eteenpäin, sano mummo lumessa!!


1 kommentti:

  1. Kirjoittaja pahoittelee kirjoitusvirheitä. Kirjoitin jutun IPadilla ja se ei anna palata tekstissä taaksepäin, jostain ihmeen syystä. Saanette silti selvää :)

    VastaaPoista