lauantai 4. helmikuuta 2017

Nose Work

Oletko kuullut Nose Workista? Koukuttavaa! Sekin.
Alun perin rescue koirille aktivoinniksi kehitetty juttu. Nykyisin virallinen kilpailulaji useassa maassa (Suomessa kokeet virallistetaan toivon mukaan tänä vuonna, hajutestit ovat jo virallisia).

Lyhyesti: Sopii ihan kaikille koirille, vain perushallinta vaaditaan. Ja tietenkin hyvä nenä. Ei tätä ihan huitaisemalla tehdä tätäkään lajia. Koulutuksen tarkoitus on tehdä etsittävästä hajusta koiralle merkityksellinen. 1. luokan haju on eukalyptus, 2. luokassa laakerinlehti ja 3. luokassa laventeli. 2-3 luokassa voi olla myös jo opittujen hajujen yhdistelmiä. Päästäksesi osallistumaan kokeeseen on ensin läpäistävä hajutesti. Hajutestissä on 12 laatikkoa, joista yhdessä on haju. Koiran on löydettävä oikea laatikko joka sisältää yhden tipan hajua ja ilmaistava se ohjaajalle. Itse kokeessa on neljä osiota: laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä sekä ajoneuvoetsintä. Lisää voit lukea sivuilta www.noseworkfinland.com.

Talvella 2015 luin jostain lehdestä jutun lajista. Tuolloin paukkui kovat pakkaset ja koirien kanssa ei viitsinyt paljon ulkoilla, eikä treeneihinkään viittinyt lähteä kun ei viittynyt laittaa autoa käyntiin. Joten kokeiltiin miten mun koirat ottaisi vastaan tämän lajin. Hyvää aivojumppaa, kun muuta ei pysty tekemään. No kuten arvata saattaa niin imin itseeni lisää tietoa lajista ja kun sain selville että lajissa on myös kokeita niin sittenhän se treenaus vaan lisääntyi. Olen huomannut, että jos tätä tekee liikaa niin koirat huononevat tässä. Teenkin tätä ehkä joka toinen viikko kerran, en sen enempää. Mitä enempi hinkkaa sitä huonommaksi ainakin mun koirat tässä menee. Tämä tuskin pätee kuitenkaan kaikkiin koiriin. Hajutestejä järjestetään jatkuvasti enemmän ja enemmän Suomessakin, mutta kaikki ovat niin kaukana meiltä, että tuumasta toimeen ja järjestämään itse testi niin pääsee osallistumaan. Tänään oli viimeinkin se päivä. Hajutestipäivä.

Jännityksestä ei tietoakaan. Tarkoituksella pidin koirat(siis Martan) matalassa tilassa odotellessani, jotta ei tulisi ylilyöntejä. Samassa hallissa kun oli muutama päivä aikaisemmin vedetty vietit kaakkoon. Hertta oli vuorossa jo kolmantena koirana. Martta vasta viimeisenä. Ttestaajan kun piti vaihtaa hujun paikkaa ennen Martan ja muiden kahden koiran kanssa matkassa olevien suoritusta ennen, jotta emme tietäisi missä haju on. Pitkän aikaa molemmat ovat tehneet treeneissä ensiluokkaisia suorituksia ja ilmaisseet hienosti. Meillä ilmaistaan maahanmenolla. Se oli loogisin valinta kun ilmaisevat samallatavoin myös peltojäljellä. Sisälle halliin ja sirun tarkistus. Odotusalueelle ja koirille hajun näyttö. (mukana saa olla oma purkki josta haistattaa koiralle haju jota ollaan menossa etsimään ja näin tein. Ollaan treenattu vain pahvilaatikoilla ja testissä oli vain muovilaatikot. Tämä hieman ahdisti ohjaajaa.. hieman huonommin molemmat toimivat testissä kuin treeneissä. Syy tähän lienee erilaiset laatikot sekä se että laatikoissa ei ollut lainkaan minun tuoksuani. Näin kuitenkin heti koirien ensimmäistä kertaa oikeaa haistellessa missä haju on. Sanoin silti uudelleen käskyn ja koirat kävivät kumpainenkin vielä tarkistamassa muut laatikot japalasivat oikealle takaisin. Syy miksi käskin niitä haistelemaan lisää vaikka tiesin niiden olevan oikealla laatikolla, on se, että kumpikaan ei heti ilmaissut. Halusin että ilmaisevat selkeämmin jotta uskallan nostaa käden ylös löydön merkiksi. Hertta ilmaisee muissa osioissa tuijottamalla hajua, mutta laatikoilla maahan menemällä. Tänään se kuitenkin halusi ilmaista myös laatikoilla tuijotuksella ja hyväksyin sen, jotta ei mene ketuilleen koko homma. Martta ilmaisi maahanmenolla tullessaan uudestaan oikealle laatikolle.

Molemmat koirat suorittivat testin hyväksytysti ja nyt meillä on lupa osallistua 1.luokan kokeeseen, kunhan säännöt virallistetaan. Mieletön fiilis kun testaaja löydöstä kerrottuani sanoi , että "oikein". Palkka koiralle ja pois hallista. Ennen sääntöjen virallistamista taidan järjestää mölli kokeen jotta pääsee kokeilemaan epävirallisesti millaista homma on ja joko koirani osaavat oikeasti.

Mukava laji! Suosittelen kokeilemaan. Jos ei kisaamiseen asti niin aktivoinniksi mille tahansa koiralle.

Tämän päivän hajutestin "rata"näytti tältä.

Koekirjat, joihin tänään laitettiin ensimmäiset merkinnät. Nose Work Finland ei ole kennelliiton alainen yhdistys, joten tulokset eivät näy koiranetissä. Yhdistys pitää omaa rekisteriään suorituksista. Tulokset merkitään rekisteriin vain jos olet yhdistyksen jäsen.

Hienot nenänkäyttäjäni!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti