sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Koulutuksessa ja kokeessa...

Viikonloppu on ollut täynnä koiraurheilua. Lauantaina Martan kanssa koulutuksessa ja sunnuntaina Hertan kanssa Rally kokeessa.

Viime vuonna tutustuttiin SPL Röykässä vaikuttavan SPL koulutusohjaajan Heidi Sänkimaa-Natusen oppeihin ja se oli niin antoisaa ja mukavaa, että oli järjestettävä uusinta. Niimpä pyysin Heidiä tulemaan jälleen Pohjanmaalle ja keräsin kavereistani kokoon 10 hengen porukan treeneihin. Perumisia tuli muutamia viime hetkillä, mutta aina joku tuntee jonkun joka olisi halukas osallistumaan ja saimme paikat molemmille päiville täyteen. Heidi on mahtava kouluttaja. Se näkee oikeat asiat ja sanoo se suoraa mutta ei kuitenkaan rumasti. Jaksaa keskittyä tekemiseen ja ohjaa samanarvoisesti koiraa kuin koiraa. Sitä ei voi sanoa kaikista SPL koulutusohjaajista. Valitettavasti olen nähnyt matkan varrella myös niitä joiden mielestä vain harmaat kunnon käyttölinjaiset ansaitsevat kunnon ohjausta... Toivottavasti Heidi suostuu tulemaan jälleen myöhemmin pohjanmaalle meitä ohjaamaan!

Martan aihe koulutuksessa oli jäävät. Ne kun oli koiralla jo hyvin hallussa kunnes alkoi sekaamaan niitä. Toinen ongelmakohta on kun joku käskee minut tiettyyn kohtaan suorittamaan tietyn liikkeen niin muutun itse ja koira aistii sen ja vietti laskee ja liike lässähtää. Mutta miten saan itseni sellaiseen tilaan että näin ei käy? Koulutuksessakin koira oli hyvin hereillä, vietti kohdillaan ja teki hyvää työtä, jäävä istuminen onnistui hienosti, kunnes kouluttaja osoitti paikan josta liike alkaa, menin sinne ja koira lässähti ja jäikin seisomaan istumisen sijaan. Tyhmä ohjaaja. Saan taas katsoa peiliin. Ja kauan. Miten saan muutettua tuon kohdan. Siinä on tekemistä. Sain hyviä vinkkejä mitä kannattaa tehdä kokeissa ennen lähtöpaikalle asettumista jotta koira pysyisi hereillä ja uskon että tuo alkaa toimia. Jääviä pitää nyt tosissaan erotella toisistaan ja helpottaa niitä jotta koiralle tulee enemmän onnistumisia. Seuraaminen oli koulutuksessa koiralla oikein hyvää. Siitä olen todella tyytyväinen ja minun tehdessä oikein, vire oli kohdillaan. Kouluttajan mukaan Martta lukee minua ihan törkeän paljon. Siksi pienikin muutos minussa aiheuttaa koiralle hämmennyksen ja vireen laskun. Se on tietenkin vain positiivinen asia että koira osaa lukea minua. Kumpa vain osaisin käyttää sen paremmin hyödyksi!

Tänään olisi ollut toinen päivä koulutusta, mutta peruin itseltäni toisen päivän. On haettu niin vähän rallykokeita meillepäin että koe Hertan kanssa meni koulutuksen toisen päivän edelle. Hertta ei ollut huono, mutta ei se kyllä esittänyt sitäkään mitä se on viimeaikoina ollut treeneissä. Tai esitti se sitä herättelyssä mutta ei radalla. Taitaapi olla sama ongelma kun Martan kanssa eilen todettiin... Ei koira huono ollut. Teki monessa kohtaa parempaa työtä kuin ennen kokeissa mutta liikaa siellä oli taas niitä typerääkin typerämpiä virheitä. Viimeksi jouduttiin metsästää tokon avo luokan ykköstä tulosta aikamme, nyt näköjään sama tapahtuu rallyn voittaja luokassa. Tuomari oli tänään uusi tuttavauus ja häneltä ei ilmaisia pisteitä tippunut. Vain 4/14 voittajaluokan osallistujasta saivat tuloksen, muut nollan.. Mutta ei lannistuta vaan treenataan lisää ja kyllä ne tulokset sieltä tänä vuonna tulee ja sitten kutsuu mestariluokka, jonka läpäiseminen naurattaa jo nyt :D

Ei siis saatu tulosta tänään. Mutta käydään rata silti läpi..

Lähtö: Koira aivan ihanasti hereillä!
1. Pyörähdys: Hertan lempiliike. Nousee tästä aina kivasti. Ja niin teki nytkin kun valmistauduttiin rataan. Radallapas ei lempiliike onnistunutkaan vaan jouduttiin ottaa uusinta. Pyörähti ekalla kerralla ihan väärään suuntaan. -3 uusinnasta siis. Ja näyttää olevan myös -3 ohjaajavirhe. Lienen hidastanut liikaa vaikka treeneissä en sitä tee..
2. Puolenvaihto takana: Tämä meni mun mielestä hyvin vaikka on vielä hetki sitten ollut epävarma. Silti paperissa lukee -3 ohjaajavirhe.. Oon tainnu tässäkin hidastaa, muuta en keksi.
3. Juosten (koira oikealla): Tässäkin on ohjaajavirhe -1. Mistä? Ei käsitystä mutta voisin arvata, että en oo lähteny juoksemaan oikeassa kohdassa tai jotain. Ei tietoa.
4. Spiraali vasemmalle (koira oikealla): treeneissä oon tehnyt spiraalia vasemmalle, koira oikealla, vain kävellen... Eli ei ihan sujunut. Mutta kyllä koiran oikealla puolella oleminen on varmentunut paljon. Ei yritä enää vaihtaa puolta vaikka onkin sen näköinen että nyt en ymmärrä. Meidän juoksua ei oikein voinu sanoa juoksuksi ku jäin odottelemaan koiraa ja paperissa lukeekin että -10 tehtävävirhe: koira ei juokse..
5. Normaali vauhti (koira oikealla): Ensimmäinen kyltti jossa ei ole mennyt pisteitä :D Ja tyytyväinen siihen tässäkin että koira jää hyvin oikealle vaikka vauhti muuttuu.
6. Askel vasemmalle (koira oikealla): Myönnän.. tätä ei ole treenattu tarpeeksi. Mutta ei se siitä jäänyt kiinni. Koira on sen verran parempi nyt jo oikealla että ei olllut moksiskaan vaikka astuin sivulle, korjasi hyvin itsensää oikeaan paikkaan. Ohjaaja vaan mokasi ja teki viiston askeleen sinne sivulle, sen kun pitäisi olla ihan suoraa sivulle.
7. Istu, maahan, kierrä koiran ympäri (koira oikealla). Tämä oli hyvä ja koira ihanasti hereillä. Eikä paperissakaan lue miinuksia.
8. Molemmat vasempaan täyskäännös (koira vaihtuu oikealta vasemmalle): Tämä meni mielestäni hyvin, tämä on ollut Hertalle hieman vaikea. Mutta ei ole enää. Silti paperissa lukee -3 tehtävävirhe, enkä saa päähäni mistä se tulee mutta luetetaan tuomariin.
9. 270 oikeean: Nämä on parantunut Hertalla huomattavasti. Saamme tehtyä nämä hyvin paikallaan.
10. Puolenvaihto jalkojen välissä (koira vasemmalta oikealle): Tämä oli hieno. Eikä paperissakaan ole merkintöjä.
11. Liikkeestä maahan (koira oikealla): Vanha tokokoira kyllä hallittee nämä liikkeestä jäävät. Ei ongelmia vaikka oikealla puolella oltiinkin.
12. Molemmat oikeaan täyskäännös (koira oikealta vasemmalle): Piti ottaa uusinta (-3)Tämä on yleensä koiralle ihan selkeä mutta kas, tänään kokeessa ei ollutkaan ja koira kääntyikin vasemmalle. uusinnassakin näyttää vielä olevan ohjaajavirhe -3. Kohtia joita en ymmärrä, en muista mitä tapahtui. Mulla on vaan muistikuva että uusinta oli hyvä..
13. Istu, käännös vasempaan, istu: Oon tosi iloinen siitä että Hertan pylly on alkanu toimimaan näissä pyllynkäyttö tehtävissä hyvin. Mutta tänään liiankin hyvin. Kääntyi liikaa ja kääntymisen jälkeen pylly oli mun takana.. -1 vinoudesta.
14. Liikkeestä seiso, kierrä koira: Aivan loistava. Hertta on jo tokoaikoina saanut todella hienosta seisomaan jäännistä aina erikseen palautetta ja sitä lukee paperissa nytkin. "Hienot seisomiset". Hertan bravuuri.
15. Istu, seiso, kierrä koira: Jälleen tulee hieno seisominen ja malttaa pysyä paikallaan.
16. Pujottelu edestakaisin: Tämä on alkanut toimia paremmin. Alokasluokassa oli vielä kovin hidas tässä pujottelussa.
17. Kolme askelta peruuttaen: Aivan loistava peruutus!
Maali.
Käytösruudussa oli ohjelmassa makaaminen ohjaajan edessä. Helppo. Mutta.. Paperissa lukee -1 puutteellinen yhteistyö. Se tulee varmasti siitä kun asettelin koiran makaamaan ja se jäi mun mielestä huonosti niin nostin sen ylös ja asettelin uudestaan. Siinä kohtaa ei vielä kello käynyt mutta näköjään tuossakin kohdassa säätämisestä voi tulla virheitä. En tiennyt tätä. Itse suorituksesta miinusta ei voinut tulla kun koira makasi kuin tatti paikoillaan kokoajan.

Ainahan se harmittaa, jos tulosta ei tule, mutta edistystä on tullut sitten viime voittaja luokan kokeen ja se on positiivista. Jatkamme siis treeniä ja katsomme jälleen seuraavassa kokeessa josko sen tuloksen aika sitten jo olisi.. tällä tietoa seuraava koe on vasta huhtikuussa ja näin se taitaa olla kun kaksi kuukautta on kokeiden anomisaika eikä koekalenterissa ennen tuota ole kokeita meilläpäin. Kauhean kauas en ole valmis kokeiden takia ajelemaan. Niin aktiivinen en ole edes minä.

Kun summataan viikonloppu niin tuloksena on että tänä iltana istun sohvalle ja mietin treenisuunnitelmaa. Ensi viikko kuitenkin on lepoviikko. Maanantaina toki on Martan kanssa uuden agilityryhmän ensimmäiset treenit, mutta muu viikko huilitaan treenaamisesta, kunnes lauantaina koittaa Nose Work hajutesti.



Päivän rata

Hertta koepaikalla

Hertta koepaikalla, kun viereisessä tuolissa söi pikku poika sämpylää.. ;)

Martta tottiskoulutuksessa

Martta terävänä

Martta koulutuksen jälkeen <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti