tiistai 15. syyskuuta 2020

Kokeessa!

Hupsista, tässä oli jäänyt painamatta julkaise nappia... Täällä siis tarinaa hieman myöhässä 30.8 päivän kokeesta.. 

No niin! Joulukuussa viimeksi ja nyt taas, kahdeksan kuukauden tauon jälkeen. Kokeessa meinaan. Korona ei ole meidän syy kokeettomaan kauteen. Näin meillä oli joulukuun RTK2 kokeen jälkeen tarkoituskin, treenata ja korkata voittaja luokka syksyllä. Tavoitteisiin päästiin siis. 

Koe oli Kauhajoella, aikalailla ylärajalla matkan suhteen mun kriteereillä, mutta ihan kiva paikka ja siellä on sujunut aina järjestelyt, joten mentiin testaamaan kisakunto ennen 20.9 olevaa PM koetta.

Ensin täytyy sanoa, että olen todella onnellinen ja mykistynyt koiran käyttäytymisestä kilpailupaikalla. Kun otin sen ensimmäisen kerran pois autosta perillä, se oli todella kivassa mielentilassa, eikä sen tarvinnut kertaakaan kattella kieroon muita koiria, lähellekkään tulevia tai olla terävänä. Tämä on todella hieno juttu.   

Kisaradasta sain kaverilta kuvan jo kun olin vielä kotona. Ensireaktio oli, että kahdella ekalla kyltillä peli on jo pelattu. Ensimmäisenä oli houkutus ja sen jälkeen heti seuruussa peruutus. Näin jo miten Kepa reagoi houkutukseen enkä saa sitä kunnolla kuulolle ja joudun sitten uusia peruutuksenkin. Kisapaikalla kun näin tuomarin laittavan houkutukseen kapulan ja sitä nojaamaan patukan sekä toiseksi ruokakipon, oli pakko käydä autolla tekemättä samanlainen houkutus ja treenata se ennen kehään menoa. 

 Kepan kaikkien voittajaluokan tehtävien suorittaminen on mielestäni tosi hyvällä tasolla, meillä on vaan yksi "pikku" ongelma. Oikeaan mielentilaan pääseminen. Se koskee niin ohjaajaa kuin koiraa, isommin koiraa. Tänään se ikävä kyllä näkyi radalla. Radan ulkopuolella Kepa oli kivasti hereillä eikä päästänyt ääntäkään ja teki pyydetyt jutut kivasti, mutta ei se kantanut radalle asti. Radan alussa koira ei ollut sellainen kuin haluaisin ja se osaa. Sitten se paransi ja teki muutaman tehtävän hienosti. Kunnes taas meni vääränlaiseen tilaan ja alkoi tulla ääntäkin. Sain kuitenkin pidettyä itseni kasassa vaikka koira äänteli eikä tehnyt parastaan. Onneksi sain pidettyä itseni kasassa, koska sitten koira taas kasasi itsensä ja teki taas lopputehtävät kivasti. Radassa oli siis selkeästi neljä eri jaksoa, alussa ei keskittynyt mutta ei silti ääntänyt, sitten teki pätkän hienosti, sen jälkeen tuli ääntely jakso ja loppu oli jo sitä Kerttua jota haluttaisiin nähdä koko radan ajan ja se pystyy siihen kyllä, sekin on nähty. Lähtö : Lähdössä koira ei sellaisessa tilassa kuin on opeteltu ja haluaisin ja se vaikutti selkeästi ensimmäisiin tehtäviin. 

1. Houkutus : turhaa pelkäsin houkutusta. Ei koira reagoinut esineisiin mitenkään vaikka ei sellaista seuruuta tehnytkään mitä osaa.

2. Peruutus seuruussa : Keskittymisen huonouden vuoksi tämä meni ketuilleen ensin. Olin päättänyt että en uusi tätä jos menee ketuilleen mutta sain tehtyä uusimisen vähä niin että koira ehkä huomannut että uusin. Kepa kun on sitä mieltä että hän ei tee mitään väärin ja jos huomaa että teen saman jutun uudelleen niin tulee sanomista, koiralta. Toisella yrittämällä tehtiin virheetön peruutus, tosin ei niin hyvää kuin koira osaa. Mutta, koska virheitä ei ole tullut niin se ei ole istunut peruutuksen loppuun. Sellainen ongelma meillä on ollut mutta sitä on tässä lähiaikoina treenattu.  Eli  tästä -3 uusi.

3. Istu käännös vasempaan istu : Tämähän me osataan. 

4. Ohjaajan ympäri : Ei kunnolla kuulolla joten kiersi kylttitelineenkin joten otin uusiksi. Uudella yrittämällä teki hyvin, mutta huomasi että uusitaan joten ääntä tuli...  -3 hau

5. Liikkeestä seiso kierrä koira : Tämä sujuu Kepalla aina hienosti, niin nytkin.

6.Istu, täyskäännös vasempaan : Tämä hyvä myös, pylly toimii.

7. Istu, ohjaaja askel oikealle, koira sivulle : Tämäkin sujuu kivasti

8. 2 x vasen täyskäännös : kiertämällä tehtävä täyskäännös aiheuttaa usein Kepassa äänen jos ei ole optimaalisessa tilassa, niin nytkin. Muuten toimii kyllä vaikka ei olla tätä hetkeen tehty. Tästä ääntelyn takia -3 hau

9. Eteen istu, vasemmalta sivulle : Teki juuri niin hienon eteentulon kuin osaa. Ihan suoraksi sivulle ja hyvällä pyllynkäytöllä takaisin sivulle

10. 270 vasempaan : hienoa pyllyn käyttöä

11. Molemmat oikeaas täyskäännös : Tämä me tehtiin tosi hienosti ja koira hienossa tilassa. Mutta voi ohjaaja! Ohjaajalla tuli ajatuskatko eikä tehtykään sitä mitä käskettiin vaan tulppaani. Voi jeesus!!

Ohjajalla -10 tvä. 

12. Eteen istu, oikealta oikealle, istu : Tässä ei ollut eteentulo niin hyvä kuin koira osaa, mutta oikealta oikealle sivulle se on kyllä nyt oppinut niin hienosti tulemaan! Mutta eteenistumisesta -1vino

Tästä kohtaa koira alkoikin sitten toimimaan tosi kivasti, eikä loppu radasta löydy moitittavaa. Oikea tatsi vaan löytyi 12 kylttiä liian myöhään :D

13. 360 vasempaan (oikealla) : Ei mitään moittimista, tekee kivaa oikeaa seuruuta.

14. Vasemmalle (oikealla) : Hyvin kääntyy oikealla seuruussa

15. Istu, puolenvaihto takaa, istu : Tämä on Kepalla hieno ja esittää sen nytkin

16. Vasen täyskäännös : Nyt tulee kiva ja hiljainen täyskäännös kiertämällä.

17. 270 vasempaan : pylly toimii ja koira on kunnolla töissä.

18. Pyörähdys : Tämäkin onnistuu hienosti vaikka tässä on ollut epävarmuutta taas liikkeellä.

19. Maali : maalissa ja sen ohi koira esittää aivan loistavaa seuruuta hyvässä vietissä. Tässä kohtaa me oltain oltu valmiita aloittamaan suoritus joka olisi voinut mennä virheettä, tässä kohtaa koira oli juuri sellaisessa tilassa mitä halutaaan. Vähä myöhässä...

Vähä ristiriitaiset fiilikset radan jälkeen. Siellä oli todella hienoja pätkiä mutta siellä oli myös isoa alisuorittamista. Ja aivan ääliömäinen kymmenen pisteen moka ohjaajalta, jonka tajusin vasta kun sen lapusta luin.. Radan jälkeen en kyllä ollut ollenkaan varma tuleeko tulosta, mutta tulihan sieltä! Olen jo aikaa päättänyt että ei niillä tuloksilla niin väliä mitä ne on, kunhan on tulos. Kattellaan sitä täydellistä suorittamista sitten valiotitteliä metsästettäessä. Noilla aiemmilla kun ei loppupeleissä ole merkitystä. 

Iloinen olen tuloksesta, mutta harmistunut siitä että emme tämän mielentila asian kanssa painiessa saa näytettyä sitä mitä me oikeasti osataan. Onneksi Kepa väläytteli sitä radalla useammassa kohtaa niin tuomari kirjoitti arvostelulomakkeeseen että olemme "Osaava koirakko". Vaikka ite sanonkin, niin näin se onkin. Taitaa meidän talven treenit mennä aika pitkälti tuon mielentilan asian treenaamisessa, mutta kyllä me se kuntoon saadaan ja sitte tehdäänkin komeita tuloksia! 


Virheet koiralle -3uusi, -3 uusi, -3 hau, -3 hau, -1 vino. Ohjaajalle lisäksi -10 tvä (väärä tehtävä). Kepan tulos olis ollu VOI82, mutta koska joutuu rehata mua radalla pilaamassa niin tulos oli 

VOI72     Sija taisi olla 5/9

Ja sitte treenataan kolme viikkoa niin perkeleesti ja PM kokeessa tehdään toinen tulos. Ja toivon mukaan syksyn kokeista myös kolmas tulos niin saadaan talven aikana rakennella kuntoon mes luokka ja alkaa valiojahtiin :D Kuulostaa isolta haaveelta, mutta silti se on ihan realistinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti